Regeringen viser 'cyber-muskler' - men kan den løfte vægten?

Nyt udspil om cybersikkerhed er bredt, men kommer meget sent og er indtil videre en masse ord

Mens de danske politikere har haft travlt med at gøre alt digitalt, har de cyberkriminelle haft en fest.

Men det forsøger regeringen nu at imødekomme med en omfattende strategi på cyberområdet, som blev fremlagt i dag:

- Det vigtigste er, at man nu melder ud, at man vil gøre noget ved det her, siger Ekstra Bladets techredaktør Heine Jørgensen om udspillet.

- Der er et kæmpe behov for at få at vide, at der bliver gjort noget. Og det er der også sat nogle ord på nu.

Sådan vil regeringen stoppe hackere

Innovationsminister Sophie Løhde (V), forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterede tirsdag regeringens nye strategi for cyber- og informationssikkerhed.

Strategien består af 25 konkrete initiativer. Den bygger videre på Forsvarsforliget 2018-2023.

Bruger over en milliard
I de kommende år vil regeringen investere 1,5 milliarder kroner i Danmarks cyber- og informationssikkerhed.

Seks sektorer er særligt sårbare, hvis cyberangreb rammer. Det drejer sig om energi-, transport, tele-, finans-, sundheds- og søfartssektoren.

Her er et overblik over nogle af tiltagene:

* Nyt nationalt cybercenter med døgnbemanding, som blandt andet skal være kontaktpunkt i krisesituationer.

* Minimumskrav til myndigheders arbejde med cybersikkerhed.

* Øget overvågning af statens kritiske it-systemer.

* Fælles indgang til indberetninger for myndigheder og virksomheder.

* Informationsportal, hvor virksomheder og borgere kan få nem adgang til viden om aktuelle trusler og målrettede værktøjer til at løfte sikkerheden.

* Erhvervspartnerskab mellem erhvervslivet og myndigheder, som skal løfte it-sikkerheden hos især små og mellemstore virksomheder.

* Øget sikkerhed omkring id-beviser - eksempelvis pas, kørekort og NemID.

* Styrkede digitale kompetencer i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne, hvor der skal udvikles nyt undervisningsmateriale, laves events og undervisningsmoduler om it-sikkerhed.

* Styrket efteruddannelse, hvor lærere og undervisere skal have et kompetenceløft og tilbydes informations- og læringsforløb.

* Kampagne rettet mod børn og unge, som skal gøres mere bevidste om it-sikkerhed og god digital adfærd.

* Øget fokus på håndtering af data på undervisningsinstitutioner: Der skal fokus på håndtering af data, eksempelvis på folkeskoler.

Kilde: Regeringens strategi National strategi for cyber- og informationssikkerhed'

Foto: AP Dansk politik Bruger 1,5 milliarder på cyber-forsvar: Sådan vil regeringen stoppe hackere

Bredt og ambitiøst
Han glæder sig over, at der i udspillet er tænkt meget bredt:

- Man skal lægge mærke til, hvor bredt udspillet er, hvor man nærmest går fra skolebørn og op til den øverste direktør.

- Man kigger ikke alene på at have et sikkerhedscenter, som man kan melde noget ind til, men også på hvordan vi som befolkning bliver bedre til at håndtere det her. Det er utroligt vigtigt.

- Desværre er der jo stadig nogen, som hopper på bølgen af digitalt fup.

- Hvad kommer den her plan så til at betyde for os?

- Der er nogle synlige effekter, hvis man er i målgruppen for nogle af de her informationskampagner.

- Og vi skulle gerne kunne se, at der kommer færre alvorlige angreb og slet ikke et cyberangreb, der lægger vores vandværker eller elforsyningen ned.

Samfund Efter flere alvorlige angreb: Sådan vil regeringen stoppe hackere

- Men du er også kritisk over for planen. Hvorfor det?

- Papir og et pressemøde er jo taknemmelige. Nu skal det omsættes til handling. Derfor kan man godt tillade sig at være naturligt skeptisk, når man ser på den forhistorie digitale projekter har i Danmark.

- Der er også en vigtig målgruppe, nemlig politikerne. Der kan jeg godt være i tvivl, hvor godt de er klædt på til at se ind i fremtiden. Også når man kigger på timingen af planen, må man sige, at den kommer meget sent. Måske for sent.

- Hvad er det, du savner i planen?

- Jeg savner ord om, hvordan man laver en sikker kommunikation, så vi kan regne med, at en besked faktisk kommer fra Skat. Det kan man ikke i dag, siger Ekstra Bladets techredaktør.

- Den teknologi findes, men bruges ikke ordentligt eller slet ikke. Og hvad med kunstig intelligens til at bekæmpe de cyberkriminelle?  Der er er brug for mere.

Også fraværet af ord om, hvordan man vil beskytte befolkningens ret til et privatliv, mens regeringen nu skruer op for overvågning og kontrol i kampen mod de cyberkriminelle, er ærgerligt, mener han.

Ritzau: De siger andre om cyberpakken

* Dansk Erhverv:

- Det er godt, at regeringen maler med den brede pensel. For it-sikkerhed angår virkelig os alle. Fra den enkelte, som risikerer at få snuppet dankortoplysninger, til virksomheder, som bliver angrebet af hackere.

- Initiativerne er gode, tiltrængte og længe ventede. Og de it-kriminelle bliver stadigt mere sofistikerede i deres metoder, og derfor skal bolværket mod cyberangreb også løbende udbygges og justeres, siger Janus Sandsgaard, fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv.

* Finans Danmark:

- Der er ingen tvivl om, at med den øgede digitalisering rykker kriminaliteten også med. Derfor skal vi have et større fokus og et bedre forsvar mod cyberkriminalitet.

- Udspillet indeholder en række initiativer, som kan bidrage til at holde it-kriminelle ude af vores systemer, siger administrerende direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark.

* Dansk Energi:

- Vi ser meget positivt på strategien og takker for invitationen til at indgå i samarbejde med myndighederne om en decentral cybersikkerhedsenhed.

- Samarbejdet mellem Center for Cybersikkerhed, som står for den nationale it-sikkerhed, og den decentrale cybersikkerhedsenhed, der kender til sektorerne i dybden, ser vi som et væsentligt element i strategien, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.

* Rådet for Digital Sikkerhed:

- Det er godt, at strategien nu kommer, at regeringen har prioriteret midler til området og med egne ord nu foretager et gearskift på området.

- Strategien kommer godt rundt om sikkerheden med tiltag for alle sektorer, og det er centralt, at regeringen taler om det fælles ansvar – der er noget staten skal gøre, noget virksomheder og myndigheder skal gøre, og noget borgerne skal gøre, siger formand Henning Mortensen.

* TDC:

- Vi i TDC er særdeles positive overfor et formaliseret samarbejdsorgan, der kan styrke cybersikkerhedssamarbejdet på tværs i sektoren.

- Vi ruster os bedst ved at styrke kompetencer og lukke op for sluserne for informationsudveksling, dialog og samarbejde. Vi er parate til at løfte vores del af ansvaret. Vi kan ikke løse det hver for sig - kun i fællesskab, siger koncerndirektør Jens Aaløse, der har ansvaret for koncernsikkerheden.

* SMVdanmark:

- Vi er rigtig glade for, at øget it-sikkerhed i SMV’er (små og mellemstore virksomheder, red.) er så højt oppe på regeringens dagsorden. Men det er også nødvendigt, for samtidig med at digitalisering øges i erhvervslivet, så stiger risikoen også for cyberkriminalitet, siger cheføkonom Lars Magnus Christensen.

Kilde: Ritzau

4 kommentarer
Vis kommentarer