Region overså 811 undersøgelser i kræft-skandale: Sådan kunne det gå så galt

Region Syddanmark har overset 811 kræftundersøgelser, og efterfølgende har 138 fået konstateret kræft. En fortolkningsfejl er årsag til skandalen

Fejlen er sket på Odense Universitetshospital (Foto: Anders Brohus/POLFOTO)
Fejlen er sket på Odense Universitetshospital (Foto: Anders Brohus/POLFOTO)

En stor kræft-skandale har ramt Region Syddanmark, og kan have fået alvorlige konsekvenser for 138 danske kvinder.

Torsdag meldte regionen ud, at 811 kvinder er blevet indkaldt for sent til den såkaldte kliniske mammografi, selv om lovgivingen foreskriver, at der maksimalt må gå 14 dage.

- Sygehusene i Region Syddanmark har i en række tilfælde ikke overholdt den lovpligtige ventetidsgaranti på 14 dage for undersøgelse for brystkræft, efter at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med mammografiscreening, lyder det på Regionens hjemmeside.

Men hvordan kan det gå så galt?

Ekstra Bladet har efterfølgende talt med direktør for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, der her forklarer, hvad der helt konkret er sket.

Forkert fortolkning
Ifølge direktør for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, er problemet opstået i fortolkningen af reglerne, og screeningssekretariet har fulgt en forkert praksis i forhold til, hvordan man tæller antallet af garanti-dage.

Alle kvinder mellem 50-70 år kan blive screenet for brystkræft, og heldigvis får langt de fleste for at vide, at de er raske, så dem er der ikke noget problem med, oplyser direktøren. Heller ikke de kvinder, er med sikkerhed har fået konstateret kræft er blevet berørt af skandalen.

Men kvinderne, hvor der har været tvivlsspørgsmål er ikke blevet kaldt ind i tide.

- Hvordan kan sådan en fejl ske?

- Det handler om den gruppe, hvor man har været usikker på de første billeder, og der derfor skal tages nogle nye.

- Så har spørgsmålet været, om man starter stopuret til ventetidsgarantien, når det første billeder er taget, eller man først sætter stopuret i gang, når man er sikker på, at der er en mistanke. Vores folk har valgt at gøre det sidste, og det forkert. Det skal sættes i gang med det samme, siger Kim Brixen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Hung Tien Vu/ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL
Foto: Hung Tien Vu/ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL

Af de 138 kvinder, der har fået konstateret kræft, er den for sene indkaldelse sket i en periode på mellem én og 37 dage. Den gennemsnitlige forsinkelse har været 7,5 dage.

Undskyld, undskyld
Direktøren for Odense Universitetshospital understreger, at regionen er meget kede af fejlen og undskylder over for alle de berørte

- Hvad har det haft af konsekvenser?

- Vi tror ikke, at det har haft konsekvenser, men det er selvfølgelig svært at sige. Vi har fået en vurdering på en anden sag, hvor man har spurgt om lige præcis dette spørgsmål. Her var en gruppe andre patienter blevet forsinkede, og specialister peger på, at forsinkelser op til 30 dage næppe vil få betydning, siger Kim Brixen.

Ifølge Kim Brixen skyldes det, at brystkræft er en relativt langsomt voksende svulsttype.

- Vi er jo frygteligt kede af det her, og vi undskylder over for patienterne.

- Hvad kan man gøre som patient nu?

- Vi har ringet til alle de patienter, som vi kunne få fat på og har forklaret og sagt undskyld. Derudover har vi oplyst, at de har mulighed for at klage.

Opdaget før jul
- Hvad vil det for af konsekvenser for den måde i griber tingene an fremover?

- Det har det allerede haft konsekvenser. Vi har naturligvis fået styr på reglerne, så vi har den korrekte praksis nu. Og når travlheden lige har lagt sig, så går vi i gang med at se på vores administrative rutiner.

- Normalt bliver ordre fra Sundhedsstyrelsen sendt til regionerne, der sender dem videre til hospitalerne, der til sidst sender dem videre til afdelingslederne. Hele den kæde skal jo virke korrekt. Det plejer den også at gøre, men vi skal have set kæden igennem og set efter svage led, siger Kim Brixen.

I pressemeddelelsen oplyser Region Syddanmark, at fejlen blev opdaget før jul.

- Her viste det sig, at en præcisering af reglerne fra Sundhedsstyrelsen i 2014 ikke var indført korrekt i Region Syddanmark, lyder det.

Ifølge Region Syddanmark vil de 138 patienter, der har fået konstateret brystkræft, i disse dage forsøgt kontaktet telefonisk og modtager desuden informationsbrev og klagevejledning.

Også de øvrige 673 vil blive kontaktet af regionen.

Ved du noget, eller er du berørt af sagen? Tip os i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

33 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere