Region overså undersøgelser: Efterfølgende har 138 fået konstateret kræft

Næsten 1000 danske kvinder er blevet indkaldt for sent til kræftundersøgelser. Nu har 138 af dem fået konstateret brystkræft

Ved du noget, eller er du berørt af sagen? Tip os i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

En grov fejl af Region Syddanmark kan have fået alvorlige konsekvenser for 138 danske kvinder.

Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Ifølge regionen er 811 syddanske kvinder blevet indkaldt for sent til den såkaldte kliniske mammografi. Lovgivingen foreskriver, at der maksimalt må gå 14 dage, men det er blevet overskredet i 811 tilfælde.

På Region Syddanmarks hjemmeside skriver de, at det er en fejl i fortolkningen af lovgivningen, der er årsagen.

- Sygehusene i Region Syddanmark har i en række tilfælde ikke overholdt den lovpligtige ventetidsgaranti på 14 dage for undersøgelse for brystkræft, efter at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med mammografiscreening, lyder det.

Ifølge direktør for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, er problemet opstået i fortolkningen af reglerne, og screeningssekretariet har fulgt en forkert praksis i forhold til, hvordan man tæller antallet af garanti-dage.

Alle kvinder mellem 50-70 år kan blive screenet for brystkræft, og heldigvis får langt de fleste for at vide, at de er raske, så dem er der ikke noget problem med, oplyser direktøren. Heller ikke de kvinder, er med sikkerhed har fået konstateret kræft er blevet berørt af skandalen.

Men kvinderne, hvor der har været tvivlsspørgsmål er ikke blevet kaldt ind i tide.

- Hvordan kan sådan en fejl ske?

- Det handler om den gruppe, hvor man har været usikker på de første billeder, og der derfor skal tages nogle nye.

- Så har spørgsmålet været, om man starter stopuret til ventetidsgarantien, når det første billeder er taget, eller man først sætter stopuret i gang, når man er sikker på, at der er en mistanke. Vores folk har valgt at gøre det sidste, og det forkert. Det skal sættes i gang med det samme, siger Kim Brixen til Ekstra Bladet.

Må ikke ikke ske
Af de 138 kvinder, der har fået konstateret kræft, er den for sene indkaldelse sket i en periode på mellem én og 37 dage.

Og det må bare ikke ske, mener Kim Brixen.

- Det her er en fejl, der ikke må ske. Særligt er vi kede af den usikkerhed, det giver hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må meddele, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse.

- Heldigvis er brystkræft en sygdom, som udvikler sig meget langsomt. For langt hovedparten kan vi slå fast, at forsinkelsen med overvejende sandsynlighed ikke har haft betydning for deres prognose. Jeg vil hermed gerne give alle de berørte kvinder og deres pårørende en uforbeholden undskyldning, siger Kim Brixen.

Opdaget før jul
I pressemeddelelsen oplyser Region Syddanmark, at fejlen blev opdaget før jul.

- Her viste det sig, at en præcisering af reglerne fra Sundhedsstyrelsen i 2014 ikke var indført korrekt i Region Syddanmark, lyder det.

Ifølge Region Syddanmark vil de 138 patienter, der har fået konstateret brystkræft, i disse dage forsøgt kontaktet telefonisk og modtager desuden informationsbrev og klagevejledning.

Også de øvrige 673 vil blive kontaktet af regionen.

Ved du noget, eller er du berørt af sagen? Tip os i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

70 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere