Region Syddanmark vil rense grundvand og sikre badestrand

Der skal ryddes helt op efter forurening ved Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet, så badeforbud kan ophæves

(Arkivfoto: Polfoto)
(Arkivfoto: Polfoto)
Følg Samfund

Naturområdet Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet nord for Esbjerg skal ryddes helt op efter forureningen, så et badeforbud, der har eksisteret siden 1964, på sigt kan ophæves.

Det har Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark besluttet, oplyser regionen i en pressemeddelelse. Oprydningen vil tage ti år og koste i omegnen af 100 millioner kroner, men den regning vil Region Syddanmark ikke betale alene.

- I år har vi til sammenligning brugt cirka ti millioner kroner på alle de oprensninger, vi har gennemført, så har vi ikke selv den slags penge i regionen. Men nu tager vi hul på en proces med at afklare finansieringsmulighederne, siger udvalgsformand Jørn Lehmann Petersen (S).

- Jeg har en klar forventning om, at både offentlige myndigheder, turisterhvervet og erhvervslivet har en moralsk og økonomisk interesse i at få fjernet badeforbuddet. Og vi skal i regionen naturligvis nok løfte vores del af ansvaret, tilføjer formanden for Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer i Region Syddanmark, i pressemeddelelsen.

Forureningen i området stammer fra det daværende Grindstedværket, som i årtier dumpede voldsomt forurenet spildevand fra produktionen af lægemidler ud i plantagen. Spildevand blev deponeret i seks store udgravede huller i klitterne.

Ifølge Region Syddanmark er en stor del af forureningen i løbet af årene sivet fra gruberne ned i grundvandet og derfra ud til stranden og havet.

Hvis det 1400 meter lange badeforbud i området skal kunne hæves i løbet de næste 20-25 år, er det nødvendigt med en oprensning af grundvandet. Det er det projekt, som regionen nu vil finde midler til at gennemføre.

I 2007 gik Miljøministeriet og Region Syddanmark i gang med at rense området for forurening ved at fjerne forurenet jord. Arbejdet har kostet omkring 50 millioner kroner og blev afsluttet i 2015.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind