Regioner får skarp kritik for tilsyn med forskningspenge

Hård kritik fra statsrevisorerne af regionernes tilsyn med lægers brug af forskningsmidler

Der er hård kritik til regionerne fra Statsrevisorerne for "helt utilstrækkeligt tilsyn" med hospitalernes brug af eksterne forskningsmidler.

Kritikken kommer på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse af, hvordan hospitalerne bruger forskningsmidler fra private organisationer, fonde og virksomheder.

- Statsrevisorerne kritiserer skarpt hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler, som er udtryk for en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer.

- Statsrevisorerne kritiserer, at regionernes tilsyn har været helt utilstrækkeligt, lyder det i Statsrevisorernes udtalelse.

Ifølge Venstres statsrevisor, Kristian Jensen, skal der nu strammes op.

- Det ser ud til, at der ikke er nogen steder, hvor man har forvaltet efter reglerne for brug af forskningsmidler. Det har været for meget tagselvbord, og det skal holde op.

Hospitalernes indtægter til forskning var i 2013 cirka 1,6 milliarder kroner. Heraf kom over halvdelen fra private forskningsmidler.

Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.

Og ifølge Rigsrevisionen har hospitalernes interne kontroller ikke sikret, at forskningsmidlerne i sidste ende er gået til det, der var meningen.

Og "på alt for mange bilag" har man slet ikke anført formålet med eksempelvis restaurantbesøg eller indkøb af it, hvilket da heller ikke har undgået Statsrevisorernes kritiske blik.

* Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.

* Region Hovedstaden har også undersøgt brugen af forskningsmidler, som blev iværksat efter Jyllands-Postens afsløringer i 2013-14.

* Det foreløbige resultat er ifølge Jyllands-Posten, at otte forskere på Rigshospitalet har fået en skriftlig advarsel eller en skriftlig påtale i forbindelse med deres brug af forskningsmidler.

* I januar rejste Københavns Politi desuden tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og underslæb af særlig grov beskaffenhed for cirka 2,8 millioner kroner.

* Ifølge anklageskriftet brugte lægen blandt andet forskningsmidlerne på dyre middage, mærkevarer og udlandsrejser.

* Yderligere fire overlæger er blevet politianmeldt. Der er tale om fremtrædende hjertelæger, der er sigtet for bedrageri, underslæb, tyveri og dokumentfalsk for i alt omkring 6,5 millioner kroner.

* De nægter sig alle skyldige, oplyser Københavns Politi ifølge Jyllands-Posten.

Kilder: Morgenavisen Jyllands-Posten, Københavns Politi

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri