Annonce:
Annonce:

Regn af røde smileys: Så galt står det til på dit hospital

På bare få måneder har Arbejdstilsynet givet røde smileys til ni danske hospitaler. Læs her, hvordan det står til på dit lokale hospital

En lang række danske hospitaler har fået en rød smiley af Arbejdstilsynet i 2017. Foto: Thomas Lekfeldt
En lang række danske hospitaler har fået en rød smiley af Arbejdstilsynet i 2017. Foto: Thomas Lekfeldt
Annonce:
Følg Samfund

Dårligt psykisk arbejdsmiljø, vold, traumatiske hændelser og dårlig luftkvalitet er en del af hverdagen på flere danske hospitaler.

På ni af landets hospitaler står det nemlig så skidt til, at Arbejdstilsynet i de første måneder af 2017 har givet en rød smiley.

Med den røde smiley følger påbud og strakspåbud om alt lige fra dårligt psykisk og fysisk arbejdsmiljø, vold mod medarbejderne til problemer med indeklimaet og faldulykker.

De røde smileys er givet til Glostrup Hospital, Herlev Hospital, Nordsjællands Hospital Frederikssund, Regionshospitalet Holstebro, Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Randers, Sygehus Sønderjylland i Sønderborg og Århus Universitetshospital, mens en lang række hospitaler også har modtaget en gul smiley.

Annonce:

På kortet herunder kan du tjekke, om dit lokale hospital har fået en rød eller gul smiley i 2017.

Medarbejderne er for pressede
Hos Dansk Sygeplejeråd er de ikke overraskede over det store antal dårlige smileys, de danske hospitaler har fået de sidste måneder.

- Det undrer mig ikke, at der er så mange røde smileys, men det er da enormt trist. Der er kommet mange røde smileys til hospitalerne de seneste år, og det handler jo især om det psykiske arbejdsmiljø, som bliver dårligere på grund af de konstante nedskæringer. Medarbejderne kan simpelthen ikke nå alt det, de skal, siger formand Grete Christensen til Ekstra Bladet.

Ifølge hende er det regionernes ansvar at sørge for, at der bliver rettet op på forholdene på hospitalerne hurtigst muligt.

Danmarks bedste hospital får blodrøde smileys

Annonce:

- Regionerne må tage ansvar. Det er dem, der skal sørge for, at det kører på skinner. Det viser de røde smileys jo, at det ikke gør, og det går desværre ud over patientsikkerheden. Patienterne får simpelthen ikke den nødvendige behandling, når medarbejderne er for pressede, siger Grete Christensen.

Enhver rød smiley skal tages alvorligt
Hos Danske Regioner, som står for administrationen af hospitalerne i Danmark, ser de med stor alvor på det store antal af røde smileys, der er blevet tildelt i 2017.

- Enhver rød smiley til et hospital er én for meget. Alle landets hospitaler arbejder hårdt for at sikre både gode forhold for patienterne og gode arbejdsforhold for personalet. En gang imellem lykkes det desværre ikke, og så er det op til hospitalet at rette hurtigt op på det, og det gør de også, ved jeg, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner og Region Midtjylland, til Ekstra Bladet.

Myndighed efter tjek: Dårlig rengøring og lunkent kød på Schackenborg Slotskro

Han peger på, at det i sidste ende er hospitalets ansvar at leve op til de rette standarder.

Annonce:

- Som politikere tegner vi rammerne for hospitalerne, og så er det hospitalernes lod at løfte opgaven. Det klarer de rigtig godt set over en bred kam, men selvfølgelig skal både hospitalsledelser og vi politikere hele tiden holde godt øje med patientbehandling og arbejdsforhold. Og det gør vi, siger han.

Hospital: Vi gør, hvad vi kan
Aarhus Universitetshospital er et af de hospitaler, som flere gange har kæmpet med de røde smileys. På hospitalet er der af Arbejdstilsynet især givet påbud om det psykiske arbejdsmiljø, som flere gange ikke har været i orden.

Ifølge Anette Schov Kjeldsen, centerchef i akutcentret på hospitalet, arbejder de målrettet for at undgå, at de får flere påbud fra Arbejdstilsynet.

Annonce:

- Det er super ærgerligt at få en rød smiley. Vi tager sådan en smiley meget alvorligt og forsøger at efterkomme påbuddene hurtigst muligt. Vi er også i konstant dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan vi kan forbedre forholdene. Vi har blandt andet hyret en lang række eksterne konsulenter, som især skal hjælpe os med at få styr på det her med det dårlige arbejdsmiljø, for hvis medarbejderne har det dårligt, går det også ud over patienterne, siger Anette Schov Kjeldsen til Ekstra Bladet.

Anette Schov Kjeldsen håber, at hospitalets tiltag vil gøre, at alle påbuddene er løst, næste gang Arbejdstilsynet aflægger hospitalet et besøg.

Arbejdstilsynets smileyordning

Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet. De holder øje med, at virksomheder har et sundt arbejdsmiljø og arbejder for at forebygge nedslidning, sygefravær m.m. Arbejdstilsynet har følgende smileyordning:

  • Rød smiley: Virksomheden har fået et forbud eller et rådgivningspåbud
  • Gul smiley: Virksomheden har fået et strakspåbud, et påbud med en bestemt frist eller en afgørelse uden handlepligt
  • Grøn smiley: Virksomheden har ikke noget udestående med Arbejdstilsynet
  • Kronesmiley: Virksomheden har et anerkendt miljøcertifikat og har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard.

Kilde: Arbejdstilsynet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: