Regn og køligt vejr lægger en dæmper på brand i Canada

Vejret har været på brandfolkenes side i Canada, hvor ilden ikke har bredt sig så meget som frygtet.

For første gang i den uges tid, en voldsom skovbrand har raset i Canada, lyder der så småt optimistiske toner fra myndighederne i provinsen Alberta.

Let regn og køligere vejr har hindret branden i at brede sig så meget som frygtet, og vinden har pustet flammerne væk fra et område, hvor der udvindes oliesand.

- Det er afgjort positivt for os, siger talsmand Chad Morrison fra brandmyndighederne i provinsen.

- Vi er selvfølgelig meget glade for, at vi har begrænset branden bedre end ventet, siger han på en pressekonference.

Myndighederne havde frygtet, at branden ville brede sig til et dobbelt så stort område i løbet af søndagen og true nabostaten Saskatchewan, men vejret har været på brandfolkenes side.

De 88.000 indbyggere i byen Fort McMurray er evakueret fra byen, og det er endnu uvist, hvornår de kan vende tilbage til deres hjem.

Det er for farligt at vende tilbage til byen lige nu, og selv når flammerne er slukket, kan det tage tid at få de mange beboere hjem. Selv om mange huse er intakte, er gasforsyningen lukket, elektricitetsforsyningen ødelagt og vandet udrikkeligt.

Branden bevæger sig på nuværende tidspunkt gennem skovområder væk fra byen, men det vil stadig tage lang tid at rydde op i de store ødelæggelser, ilden har forårsaget.

Flammerne har ædt et område på omkring 200.000 hektar, eller 2000 kvadratkilometer, oplyste delstatsregeringen i Alberta lørdag aften. Det svarer til to tredjedele af Fyns areal.