Regn, regn og atter regn: Her er risiko for akvaplaning

Jorden er efterhånden mæt af vand, og derfor kan der være risiko for mindre oversvømmelser lørdag

Regnen falder massivt over det meste af landet anden juledag, og det kan give risiko for akvaplaning (foto: Peter Klint)
Regnen falder massivt over det meste af landet anden juledag, og det kan give risiko for akvaplaning (foto: Peter Klint)

Vejdirektoratet forventer, at trafikken vil være tæt i løbet af denne anden juledag, fordi folk skal rejse hjem fra jul med gaver og deslige. Men det er ikke kun den massive trafik, man skal være opmærksom på i dag. Der er nemlig også risiko for akvaplaning i store dele af landet. Det melder Vejdirektoratets Trafikinformationscenter lørdag morgen.

- Ja, vi har snakket med DMI, som advarer om den her risiko for kraftig regn, og det kan altså resultere i akvaplaning på vejene, siger Stine Hansen fra Vejdirektoratets Trafikinformationcenter.

Ekstra Bladet har derfor været i kontakt med DMI, for at høre, hvor den kraftige mængde regn ser mest truende ud.

- Det er især i den sydlige del af landet inklusiv Fyn og det meste af Sjælland, som vil blive ramt af regnen. Der er allerede faldet 10-15 mm i løbet af natten, siger Mogens Rønnebek, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

Risiko-varsel og sne
Det stopper dog ikke ved de 15 mm vand, der allerede er faldet. I risikovarslet lyder det, at der kan falde mellem 30 og 50 mm regn frem til i morgen ved midnatstid.

- Jorden er ved at være mæt derude, og derfor kan der altså være risiko for små oversvømmelser og akvaplaning på vejene. Regnen vil nemlig efter en pause her til morgen fortsætte i formiddag med at falde tæt, siger Mogens Rønnebek fra DMI.

Selvom vandet vil falde mest voldsomt i den sydlige del af landet, er der altså ikke sommervejr i resten.

- Det er kun lige den aller nordligste del af Jylland, som måske slipper for regn. Her kommer til gengæld slud og sne i aften- og nattetimerne, hvor temperaturerne også falder, siger den vagthavende meteorolog.

Vinteren kommer
Sneen vil dog være væk igen søndag morgen, hvor temperaturerne igen stiger til mellem syv og ti grader.

- Vinden er ikke særlig kraftig og kan nok kun mærkes i det aller sydligste af Østersøen. Men i aften kan den stige i karakter og blive jævn til hård med kuling ved kysterne. Vinden vil komme fra en sydøstlig og sydvestlig retning, siger Mogens Rønnebek fra DMI.

Hvis man bor i Jylland, kan man fristes til at sige, at vinden kommer til at blæse regnen væk.

- Der kommer en opklaring fra vest i morgen, søndag, hvor der kan komme sol om eftermiddagen. Den opklaring når nok ikke til Sjælland, inden det er blevet mørkt, lyder det fra Mogens Rønnebek.

I næste uge ændrer vejret sig, fordi et højtryk er under udvikling over Skandinavien.

- Og så vil der komme koldere luft ind fra sydøst. Hen mod nytår kan der derfor godt være temperaturer lige over frysepunktet om dagen og så med nattefrost.

- Så vinteren kommer altså tilbage?

- Ja, det kan man godt sige, at den gør, siger den vagthavende meteorolog.

32 kommentarer
Vis kommentarer