Regnen er over Danmark: Her rammer det de næste timer

Et voldsomt uvejr lurer fortsat over Danmark, og det betyder regn til stort set hele landet

Det har været så som så med de store regnmængder indtil videre, men faren er langt fra overstået. Arkivfoto: /ritzau/Jens Dresling
Det har været så som så med de store regnmængder indtil videre, men faren er langt fra overstået. Arkivfoto: /ritzau/Jens Dresling
Følg Samfund

Har du billeder eller video af regnvejret eller dine forberedelser til at modstå eventuelle oversvømmelser? Så send dem i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller i en mail til 1224@eb.dk.

Opdatering klokken 09.57: DMI har nu opdateret deres varsel. Der er nu risiko for kraftig regn og skybrud i det nordlige Jylland og på Sjælland og Lolland-Falster frem til klokken 17. Efter klokken 17 er der varsel om kraftig regn og skybrud i HELE landet. Varslet gælder frem til klokken 5 lørdag morgen.

Natten til torsdag blev der flere steder i landet taget hul på det regnvejr, som de næste par døgn vil præge vejrbilledet landet over.

Selvom der ikke kom decideret skybrud nogen steder, er der faldet en del regn enkelte steder, hvor der blandt andet i det østlige Jylland er faldet op mod 31 millimeter på lidt over fire timer.

Andre steder, så som Roskilde Festival slap til gengæld nådigt i løbet af natten.

DMI om nattens nedbør: Her var de rigtig heldige!

Men risikoen for at få sig en skyller er langt fra overstået - heller ikke for festivalgængernes vedkommende.

- Der er kommet nogle byger over Roskilde her til morgen, så der er faldet en del på det sidste, siger Janne Hansen, vagthavende meteorolog ved DMI, til Ekstra Bladet.

DMI har fortsat et varsel gældende for store dele af landet - et varsel de formentlig opdaterer senere på dagen. Foreløbig er de endnu forsigtige med at sige, hvor den værste regn kan ramme - ud over at der bliver vådt alle steder.

- I morgen- og formiddagstimerne er det især nord for en linje mellem Rødby og Ringkøbing, at der vil være flest byger. Men der kan komme byger i hele landet, hele dagen, men det bliver værst nord for den linje, siger hun.

Hvis du synes det er slemt nu, så bare vent: Fremtidens uvejr bliver meget værre

Nyt billede i morgen
Lige nu består regnvejret af en strømning mod nordvest, men et lavtryk over kontinentet kan få det billede til at ændre sig.

- Frontsystemet ligger over det centrale Tyskland i øjeblikket og bevæger sig nordpå. Og den frontzone kommer stille og roligt op mod os i løbet af aftentimerne, siger meteorologen.

Hun fortæller, at DMI hen over formiddagen afventer de nyeste prognoser, som kan give et lidt mere klart billede af, hvordan det hele kommer til at udarte sig.

- Som prognoserne ser ud nu, hvor vi ikke har det fulde billede, ser det ud til, at det i morgen mest bliver den sydlige del af landet, som kommer til at holde rigtig hårdt for. Og så er det så spørgsmålet, hvor højt op det vil komme, siger Janne Hansen.

Spejderleders opsang til Roskilde før uvejr: Stram bardunerne op!

Sådan forventer DMI regnen vil falde ved 19-tiden torsdag. Grafik: DMI
Sådan forventer DMI regnen vil falde ved 19-tiden torsdag. Grafik: DMI
 

Meget kraftige over Tyskland
Hun understreger, at der stadig alle steder i landet er risiko for, at en byge kan vise sig som skybrud, eller at der kan komme kraftig regn, som defineres ved mere end 24 millimeter regn på seks timer.

- Det er usikkert, hvor meget der kommer. Lige nu ser bygerne meget kraftige ud nede over kontinentet, men når de kommer op til os, hvor det er lidt køligere, har de ikke helt den samme motor lige pludselig, fordi de taber momentum. Men det er usikkert, hvor meget, de vil tabe.

- Derudover er der også en del vind i højden, så bygerne bevæger sig relativt hurtigt, og det betyder måske også, at de når at bevæge sig igennem, inden de når vores varslingskriterium. Men bygerne kan være meget intensive og kan føles som skybrud, uden at det nødvendigvis bliver målt intensiteter til at være et skybrud (15 mm. regn på 30 minutter, red.), siger hun.

Som det ser ud nu, forventer DMI at risikoen for det voldsomme vejr varer frem til lørdag morgen. Det seneste varsel gælder dog kun til fredag klokken 14, da varslet blev udsendt onsdag og ikke kan vare i længere tid, men et eventuelt opdateret varsel vil være gældende længere frem i tiden.

Har du billeder eller video af regnvejret eller dine forberedelser til at modstå eventuelle oversvømmelser? Så send dem i en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller i en mail til 1224@eb.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?