Rejsebranche i knæ: Hjælp os eller vi dør

Erhvervsminister Simon Kollerup ventes at justere hjælpepakken til den danske rejsebranche en smule - men der er brug for at begynde helt forfra, mener branchen selv

Der er brug for at tænke hele hjælpepakken til rejsebranchen om, mener flere rejsearrangører. Videoreportage: Ekstra Bladet TV
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

SENESTE: Nu er lovforslaget officielt fremsat

Der er en mindre ændring på vej af den hjælpepakke, som regeringen allerede har lavet for at holde liv i rejsebranchen.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger vil erhvervsminister Simon Kollerup om kort tid offentliggøre en justering af de ekstraordinære regler, som giver op til 1,5 milliarder kroner i lån til branchen via Rejsegarantifonden.

Det afslører det skriftlige udkast til et lovforslag, som det seneste døgn er forhandlet på plads.

Erhvervsministeriet var dog tirsdag middag endnu ikke klar til at fortælle mere om planerne.

Artiklen fortsætter under dokumentet ...


Fredag sendte brancheforeningen denne appel til Simon Kollerup, men de ventede ændringer af hjælpepakken imødekommer kun i begrænset omfang de akutte behov, som branchen har.

Flere lande omgår EU-regler: Kunder må se langt efter rejserefusioner

Ender i konkurs
Ændringen handler ifølge lovforslaget primært om, at branchen nu kun delvist skal hæfte kollektivt med 1/3 af de lånte penge, mens de enkelte selskaber, som får lån, skal dække den resterende 2/3 af lånesummen.

Denne regel gælder dog alene for tab på rejser i perioden fra 14. april til og med 10. maj, som hjælpepakken nu udbygges til at dække.

Alle lån for perioden 13. marts til 13. april vil fortsat skulle dækkes 100 procent kollektivt af branchen, hvilket har ført til stor kritik. Også efter en tidligere ændring der betyder, at selskaberne nu alene kan låne til at dække deres faktiske udgifter til en rejse og ikke det beløb, som kunderne skal have retur.

Og hele hjælpepakken har fra begyndelsen været forfejlet og har stadig mange mangler, lyder det i et fælles nødråb fra branchen, der frygter, at store dele af virksomhederne de kommende måneder ender med at gå konkurs.

- Jeg tror ikke, at regeringen forstår, hvilken knibe de sætter os i, siger Thomas Frese Carlsen fra rejsebureauet HÖJSKOLENDK til Ekstra Bladet.

- Forløbet et meget uskønt. Det virker ikke som om, at lovgiverne forstår branchen, lyder det fra Brian Holm Otte fra InterTravel.

Tirsdag talte Ekstra Bladet med en række af de rejsebureauer, der nu er hårdt ramt - se hele interviewet med dem her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Grotesk situation
Kritikken går blandt andet på, at firmaerne selv med lovændringen fortsat skal betale for lånene, selvom de ikke modtager en krone fra Rejsegarantifonden. Problemet er nemlig, at nogle firmaer trods store tab ikke er dækket ind og kan låne.

- 13. marts får danskerne besked på, at de skal komme hjem nu. Og vi står i en absurd situation nu, fordi regeringen ikke vil dække afbrudte rejser, som vi har haft mange af, forklarer Thomas Frese Carlsen fra HÖJSKOLENDK.

- Det betyder, at vi ikke kan gøre brug af det lån, der nu tilbydes til branchen. Men vi skal stadig være med til at betale tilbage på det. Det er en hel grotesk situation at stå i.

Rejsebranchen frygter, at krisen kan vare langt ind i 2021 og måske helt til 2022. Og her forslår den nuværende lånepakke på 1,5 milliarder som en skrædder i helvede. Samtidig mener flere af rejsebureauerne, at den kollektive hæftelse for lånet vil ødelægge branchen. Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix
Rejsebranchen frygter, at krisen kan vare langt ind i 2021 og måske helt til 2022. Og her forslår den nuværende lånepakke på 1,5 milliarder som en skrædder i helvede. Samtidig mener flere af rejsebureauerne, at den kollektive hæftelse for lånet vil ødelægge branchen. Foto: Eric Gaillard/Ritzau Scanpix

Dyr forbrugerbeskyttelse
Problemet for branchen er også, at reglerne for pakkerejser giver forbrugerne en omfattende ret til at få deres penge tilbage. Men lånepakken på 1,5 milliarder kroner giver alene ret til at få pengene fra de såkaldte reelle udgifter refunderet, hvilket efterlader et hul i økonomien hos de allerede trængte rejseselskaber.

- Vi har verdens bedste forbrugerbeskyttelse, hvilket vi er stolte af. Det er en del af pakken, når man køber en rejse hos et dansk rejsebureau, siger Brian Holm Otte fra InterTravel

- Situationen er bare, at den selvsamme forbrugerbeskyttelse nu kaster os ned i afgrunden med den såkaldte 'hjælpepakke', som regeringen har lanceret.

- Og når vi sammenligner os med eventbranchen, får de reelt støtte, hvor vi i stedet bliver påtvunget et lån, som vi hæfter fælles for.

- Der er ikke fortilfælde, tror jeg, hvor en branche er blevet påtvunget de vilkår, som branchen sættes under nu, mener Brian Holm Otte.

Der er brug for en langt mere dækkende hjælpepakke, mener Jesper Schou fra rejsebureauet Billetkontoret. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Lukket med tilbagevirkende kraft
En lang række af bureauer og brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening forsøger nu at få Simon Kollerup og regeringen til helt at tænke hjælpepakken om.

Sker det ikke, risikerer en meget stor del af virksomhederne gå konkurs.

- Det unikke for rejsebranchen er, at da vi blev lukket ned, skulle vi også refundere tidligere måneders omsætning til vores kunder, siger Jesper Schou fra rejsebureauet Billetkontoret.

- Når vi skal refundere alle pakkerejser, så betyder det jo, at vi afleverer alt. Også hvad vi har fået ind til lønninger og andre udgifter.

- Reelt betyder det, at vi har været lukket i seks måneder, når de andre har været lukket i tre.

Tegn på 'totalt kollaps'

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU