Rejsebranchen raser: Værst tænkelige udmelding

Danskerne kan glemme alt om Sydens sol

Få et overblik over pressemødet her. Video/redigering: DR/Emma Svendsen

Selvom mange sydeuropæiske lande åbner grænserne, kan danskerne glemme alt om at komme under Sydens sol i sommerferien.

Som det kom frem på et pressemøde i dag, så åbner regeringen kun op for grænserne til Norge, Island og Tyskland. Udenrigsministeriet fraråder rejser til alle andre lande.

Og ifølge adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening Lars Thykier så var Mette Frederiksen udmelding den værst tænkelige.

- Jeg er rystet. Jeg havde inden pressemødet kørt forskellige scenarier igennem mit hoved - og grundskrækscenariet var det, Mette Frederiksen præsenterede.

- Vi havde håbet på, at hele EU åbnede for hinanden 15. juni. Den her udmelding betyder jo, at hele vores branche lukker ned de næste måneder. Sommeren er væk. Folk vil ikke booke noget.

Lars Thykier understreger samtidig, at folk - der har bestilt en rejse - kan tage det helt roligt.

- Kunderne kan være helt rolige, de får pengene igen. Men du må godt skrive, at de skal have lidt tålmodighed. Det kan godt tage noget tid. Det er rigtig mange penge, der skal betales tilbage. Det er fire mia. kroner bare på ferierejser i den periode, der kommer nu.  

- Og hvis nogle firmaer går konkurs, så vil pengene komme fra fonden. (Rejsegarantifonden, red.)

- Hvad kommer det her til at betyde for rejsebranchen?

- Det kommer lidt an på, om der vil komme en ny hjælpepakke. Kommer den ikke, vil rigtig mange lukke ned. Rejsebureauerne skal jo både betale en masse penge tilbage, men samtidig også drifte. Det er jo kun dem, der har specialiseret sig i Tyskland, Norge og Island, der ikke er konkurstruet.

- Der er 600 rejsebureauer i Danmark - og hvor mange der er tilbage, når det her show er overstået, er svært at sige, men det er i hvert fald ikke alle, der overlever, siger Lars Thykier.

Sådan åbner de grænserne

 

Spanien

Spanien har i mange år været danskernes absolut foretrukne rejsemål. Landet har været ekstremt hårdt ramt af covid-19 med 27.119 dødsfald, men nu lysner det.

Premierminister Pedro Sánchez annoncerede for nylig på et pressemøde, at landet fra juli vil åbne for turister igen.

- Fra juli vil turismen kunne genoptages under sikre forhold. Vi vil garantere, at turister ikke udsættes for risiko eller medfører nogen risiko for os.

 

Italien

Italien har nærmeste været synonym med, hvor hårdt covid-19 kan ramme et land. Fredag morgen havde 33.142 italienere mistet livet til virussen. Italiens premierminister, Giuseppe Conte, har dog nu meldt ud, at smittespredningen er så meget under kontrol, at man allerede 3. juni vil åbne grænserne for i første omgang EU-borgere.

 

Frankrig

Frankrig går lidt mere forsigtigt frem. Premierminister Edouard Philippe har meldt ud, at man fra 15. juni vil se på, hvordan man kan begynde at åbne grænserne.

28.665 personer er indtil videre døde af covid-19 i Frankrig.

 

Grækenland

Med 175 dødsfald har Grækenland ikke være lige så hårdt ramt af covid-19 som nabolandene.

Ifølge den danske ambassade i Grækenland vil landet fra 15. juni åbne for turister fra 20 udvalgte lande med lav covid-19-smitteforekomster.

Det er endnu ikke udmeldt, præcist hvilke lande det drejer sig om, men blandt andre skulle nogle af de nordlige lande samt Tyskland, Israel og Bulgarien være inkluderet. 

 

Tyskland

Tyskland er helt afgørende for de danskere, der vil sætte snuden mod Sydeuropa i bil.

Ifølge nyhedsbureauet DPA forventes det, at den tyske forbundsregering vil genåbne grænserne 15. juni. 

8472 tyskere er døde af covid-19.

613 kommentarer
Vis kommentarer