Rejsegigant konkurs

Det britiske rejseselskab Thomas Cook er gået i betalingsstandsning

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Følg Samfund

Det britiske rejseselskab Thomas Cook, der blandt andet ejer det danske rejseselskab Spies, er gået konkurs.

Thomas Cook har lige nu omkring 600.000 rejsende fordelt på destinationer over hele kloden.

- Jeg vil gerne undskylde over for vores millioner af kunder, tusindvis af ansatte, leverandører og samarbejdspartnere, som har støttet os i mange år, udtaler topchef Peter Fankhauser i en meddelelse mandag morgen.

Thomas Cook-fly i Danmark aflyst efter kollaps

Den britiske luftfartsmyndighed Civil Aviation Authority (CAA) bekræfter ifølge Reuters, at Thomas Cook har indstillet driften.

CAA tilføjer, at det vil samarbejde med den britiske regering om at få bragt selskabets britiske rejsende hjem i løbet af de næste to uger.

- Alle Thomas Cook-fly er aflyst, lyder det fra CAA.

Thomas Cook har en gæld på 14,4 milliarder kroner. 22.000 arbejdspladser på verdensplan er i fare for at gå tabt.

Thomas Cook-fly i Danmark aflyst efter kollaps

Selskabet har gennem længere tid været i økonomiske problemer, og havde et akut behov for ny kapital, hvis det skulle fortsætte driften.

Men forhandlinger mellem ledelsen og selskabets kreditorer og private investorer endte søndag uden resultat.

Ifølge Financial Times havde Thomas Cook også henvendt sig til den britiske regering i håb om at få økonomisk hjælp. Men det ville regeringen ikke forpligte sig til.

Spies har sagt, at Thomas Cooks økonomiske problemer ikke skal vække bekymring hos deres rejsende.

Kommunikationschef hos Spies, Lisbeth Nedergaard, sagde søndag, at 'man skal vide som rejsende, at Spies er et sundt selskab, og man er dækket af en rejseforsikring' i tilfælde af en konkurs.

Rejseselskabet, der betegnes som verdens ældste, stammer fra 1841, hvor det udbød togrejser.

Hvis konkursen sker, mens du er afsted:

* Har du købt din flybillet direkte hos flyselskabet, er du dækket, hvis flyselskabet går konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.

* Har du købt en pakkerejse dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. En pakkerejse skal bestå af mindst to af følgende: Transport, indkvartering eller eksempelvis billeje eller en koncertbillet. Selskabet skal være registreret hos Rejsegarantifonden.

* Hvis billetten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte rejser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Det kan eksempelvis være, at flybilletten er købt hos et selskab, som formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.

Hvis konkursen sker, inden du rejser:

* Hvis du har købt flybilletten direkte hos selskabet, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.

* Har du købt en pakkerejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Hvis ikke du kan få en tilsvarende rejse, erstatter Rejsegarantifonden beløbet for rejsen.

* Hvis du har en sammensat rejse, kan du kun få dækket det beløb, som du har betalt for den første ydelse i din rejse.

Betalingskort:

* Hvis billetten er betalt med eksempelvis Mastercard eller Maestro, kan banken søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.

* Banken kan ikke hjælpe, hvis du har betalt med et almindeligt dankort. Men hvis du har betalt med visa-delen af dit VisaDankort, kan du forsøge at få banken til at søge erstatning.

Forsikring:

* En sidste mulighed er at tjekke din rejseforsikring. Det kan være, at den dækker, når flyselskaber går konkurs.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+