Annonce:
Annonce:

Rejsekongen: Så meget mere flyver Uffe

Vi skal flyve mindre, lyder det fra Alternativet. Men partiets politiske leder har fløjet 33 gange med fly til udlandet de sidste fire år - primært for at promovere sit parti. SF og Enhedslistens frontfigurer flyver markant mindre

Henrik Qvortrup ser nærmere på Uffe Elbæks mange flyrejser.
Annonce:
Følg Samfund

Kys mere, flyv mindre.

Sådan lyder et af Alternativets slogans i partiets kamp for at få danskerne til at nedsætte deres CO2-udledning.

Men den politiske leder, Uffe Elbæk, har fløjet kloden rundt de sidste fire år og er gået ombord på langt flere fly og rejst meget længere end både Pia Olsen Dyhr fra SF og Enhedslistens Pernille Skipper i samme tidsrum.

Hele 33 gange har Uffe Elbæk forladt Danmark for at flyve udenlands i embeds medfør, mens de to røde partiformænd Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper er steget på et fly på henholdsvis syv og otte tjenesterejser.

Alle skal bidrage
Så sent som i september udtaler Uffe Elbæk, at færre flyveture skal være med til at nedbringe CO2-udledningen.

- Vi skal sørge for at tage toget i stedet for at flyve og bruge vedvarende energi i det el, vi tager ind, siger den politiske leder.

Annonce:

Partiets miljøordfører prædiker også, at danskerne skal gøre alt, hvad vi kan for klimaet:

- Vi bør alle sammen gøre alt, hvad vi kan, for at holde de globale temperaturstigninger nede: Spise mindre kød, flyve mindre, køre i elbil, benytte offentlig transport og generelt bare spare på strømmen, lyder budskabet fra Christian Poll.

Alligevel har Danmarks selvudnævnte klimabevidste partileder igen og igen hoppet på et fly, når han på vegne af Alternativet har skullet kæmpe for den grønne omstilling rundt omkring i verden.

I 2017 fløj han afsted med fly 12 gange. I 2016 var det 11. Mange af rejserne er gået til fjerne destinationer som New York, hvor han har været fire gange siden 2015.

Uffe Elbæk i New York i september 2017. Privatfoto
Uffe Elbæk i New York i september 2017. Privatfoto
 

Også Montreal i Canada, Seoul i Sydkorea og Tokyo i Japan figurerer på Uffes flyve-cv.

Annonce:

Alternativets pressetjeneste oplyser til Ekstra Bladet, at 14 rejser er arrangeret af Alternativet. 17 af rejserne er invitationer fra eksterne. Det kan være en konference eller virksomheder, der har inviteret Uffe, lyder det.

En er for Folketingets FN-delegation, og en anden rejse går under det, som partiet kalder privatfagligt initiativ.

Klar førsteplads
Tirsdag aften blev Uffe Elbæk udfrittet i 'Deadline' om sine egne flyvevaner. Den politiske leder kunne huske, at han har fløjet fire-fem gange privat inden for de sidste to-tre år, lød det. De professionelle rejser havde han til gengæld ikke tallet på i hovedet, men han kan stå på mål for det.

- Jeg kan stå inde for det, jeg flyver, når det handler om professionelle og politiske møder, siger Elbæk.

Sammenlignet med Enhedslistens frontfigur, Pernille Skipper, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kan de to partiledere dog slet ikke måle sig med Uffes mange flyveture i en arbejdssammenhæng.

Annonce:

Politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper har fløjet otte gange til udlandet i det samme tidsrum for Folketinget og Enhedslisten. Det oplyser partiets pressetjeneste til Ekstra Bladet.

Alternativets citater

'Kys mere, flyv mindre', lyder det i Alternativets klimaudspil 2030.

'Men ved du hvad, Lilleholt: Som jeg ser på det, må den grønne omstilling gerne gøre lidt ondt (...) Måske kommer vi til at spise mindre kød, eller betale mere for det, måske kommer vi til at flyve mindre eller betale højere afgifter for at gøre det (...) Hvis ikke en klimaminister skal gå forrest, så ved jeg ikke, hvem der skal. Også selvom det gør lidt ondt', skriver Uffe Elbæk i et debatindlæg i oktober 2017.

'Klimaforandringerne er den største udfordring, vi som samfund og verden står over for. Menneskets forurening og udpining af vores planet har ændret fundamentalt ved de processer, vores eget livsgrundlag er afhængigt af. Derfor forandrer klimakrisen alting. Og derfor må vi indstille os på, at vi i fremtiden skal leve langt klogere og mere bæredygtigt, end vi gør i dag', lyder det på Alternativets hjemmeside.

'I Alternativet starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigvis må komme indefra. Derfor har Alternativet opstillet en række ufravigelige kriterier for, hvordan vi vil operere og agere som politisk parti', står der i Alternativets politiske program.

- Jeg gør faktisk det, at jeg springer mange af de lange rejser over, fordi jeg altid vurderer, er det strengt nødvendigt, at jeg kommer med til det her eller hvad, siger Alternativets miljøordfører Christian Poll på Radio24syv i programmet 55 minutter.

- Det handler om at lade være med at flyve så meget i sommerferien, fordi det er simpelthen så CO2-tungt. Men så handler det også om at give danskerne mulighed for at holde ferie i Danmark, som jo er et skønt land, siger partiets politiske ordfører Carolina Magdelene Maier til DR i juli 2018.

Pernille Skipper har rejst en enkelt gang til FN's kvindekommission i New York med Folketinget. Resten af turene består af tre besøg hos søsterpartiet i Norge og et i Island, et møde på Cypern, et maraton i Palæstina, en fredskonference i Tyrkiet samt et andet besøg i Tyrkiet hos fængslede parlementsmedlemmer.

Uffe Elbæk på en tur til USA i april 2017. Privatfoto
Uffe Elbæk på en tur til USA i april 2017. Privatfoto

Uffe Elbæk har altså sat sig til rette i flyveren på 25 politiske udenlandsrejser mere end Enhedslistens politiske leder.

SF's formand, Pia Olsens Dyhr, når slet heller ikke rejsekongen Uffe Elbæk til vingespidserne. Hendes rejser kan tælles på to hænder. Tre rejser med Folketinget, der er gået til New York, Paris og en sprogskole i England.

Annonce:

Som formand for SF har hun været afsted på fire rejser siden folketingsvalget i 2015. De gik til Finland, Island, Bruxelles og Utrecht i Holland. Noget mindre eksotisk end de rejsemål, som Uffe Elbæk begiver sig ud på.

SF's formand er med syv rejser derfor langt fra de 33 Uffe Elbæk-rejser.

Ud over de 33 professionelle rejser har Uffe Elbæk rejst på syv private flyrejser inden for de sidste fire år. Blandt andet i 2017, hvor han fløj tre gange. Turene gik til Athen, Mallorca og Rom.

Uffe Elbæk på en privatrejse til Athen i december 2017. Den politiske leder har fløjet privat seks gange mellem 2015 og 2017. Privatfoto
Uffe Elbæk på en privatrejse til Athen i december 2017. Den politiske leder har fløjet privat seks gange mellem 2015 og 2017. Privatfoto

Overblik over partiernes rejser
Flyrejser er en af de værste syndere, når det kommer til den globale opvarmning, og udgør omkring fem procent af det samlede CO2-udslip.

Chefkonsulent i den grønne tænketank Concito Henrik Gudmundsson mener, at en gennemsnitlig flyrejse udleder 250 gram CO2 for hver tilbagelagt kilometer.

Ekstra Bladet har udregnet partiledernes rejser i fugleflugt fra København til destinationen tur-retur. Private rejser er ikke talt med.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kommer på en tredjeplads blandt de partier i oppositionen, der har oplyst deres rejser.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kommer på en tredjeplads blandt de partier i oppositionen, der har oplyst deres rejser.
 

Pia Olsen Dyhr (SF):

I alt: 25.158 km

Udledt: 6.289.500 gram CO2

Svarer til en halv gang rundt om jorden.

Pernille Skipper (EL):

I alt: 41.744 km

Udledt: 10.436.000 gram CO2

Svarer til en gang rundt om jorden.

Annonce:

Uffe Elbæk kommer ind på en suveræn førsteplads i opgørelsen over partilederne i oppositionens rejser.
Uffe Elbæk kommer ind på en suveræn førsteplads i opgørelsen over partilederne i oppositionens rejser.
 

Uffe Elbæk (AL):

I alt: 170.230 km

Udledt: 42.557.500 gram CO2

Svarer til fire gange rundt om jorden.

Morten Østergaard har ikke ønsket at oplyse sine rejser som formand for Radikale Venstre.

Vi er et nyt parti
Selv afviser Uffe Elbæk blankt, at han har rejst for meget i arbejdssammenhæng.

- Det synes jeg jo ikke, jeg har. Forstået på den måde, at hver gang jeg siger ja til at flyve i en faglig sammenhæng, så overvejer jeg, om det giver mening at gøre det. Det har givet dyb mening specielt i den her opstart med Alternativet, og i forhold til at etablere alle de her internationale relationer som et nyt parti skal, siger Uffe Elbæk til Ekstra Bladet.

- Får klimaet det bedre af, at du flyver ud i verden for at fortælle, at klimaet skal blive bedre?

Annonce:

- Jeg vil gerne, at vi fløj mindre, hvis det var muligt, men når det handler om at etablere internationale relationer, så skal man sidde i samme rum, siger han.

- 14 af de her rejser er arrangeret af Alternativet selv. Fire af dem er længere ture til USA og Canada. Hvorfor arrangerer Alternativet en tur, hvor du skal flyve så langt væk, når det belaster klimaet så meget?

- Fordi vi har prioriteret at få de her internationale samarbejder. Jeg tror ikke, der er nogen partier, der vil sige, at man ikke skal tage et møde med Bernie Sanders, inden han bliver præsidentkandidat.

- Har du gjort dig nogle overvejelser omkring, hvor mange rejser du kan tillade at tage dig fremover?

Nej, det tror jeg slet ikke man kan sige. Jeg kan ikke sætte et tal på det. Det må være helt afhængig af de konkrete begivenhed, siger Uffe Elbæk, og fastslår, at han ser det som en fuldstændig naturlig konsekvens af at etablere et nyt parti.

Alternativets klimafrelser rejser fire gange jorden rundt

Qvortrup: Festen er slut, Uffe

Qvortrup: Festen er slut, Uffe Eks-spindoktor revser vildt flyforbrug: Som hvis Tulle smuglede flygtninge

Her er Uffe Elbæks rejser

2015

Ferie

Rom, Italien (December)

Inviteret af eksterne

Salzburg, Østrig (Oktober)

Bergen (Oktober)

Arrangeret af Alternativet

London (Oktober)

Washington, USA (November)

Paris (November)

Paris (December)

2016

Ferie

Berlin, Tyskland (Februar)

Lissabon og Obidos, Portugal (December)

Inviteret af eksterne

Østrig og Firenze (Marts)

Helsinki, Finland (Maj)

Jerusalem og Vestbredden, Palæstina (Juni)

Firenze (Oktober)  

Arrangeret af Alternativet

Norge (Januar)

Washington DC og New York, USA (April)

Stockholm (Maj

London, England (Maj)

New York, Philadelphia og Boston, USA (Juli)

London, England (September)

Reykjavik, Island (Oktober)

2017

Ferie

Rom, Italien (Maj)

Mallorca (Juli)

Athen, Grækenland (December)

Privat initiativ

Vilnius, Litauen (September)

Inviteret af eksterne

Vilnius, Litauen (Januar)

London, England (Februar)

Stockholm (April)

Riga, Letland (Juli)

Seoul, Sydkorea (Juli)

Salzburg, Østrig (Oktober)

Stockholm (November)

Tjenesterejser

New York og Washington DC, USA (September)

Arrangeret af Alternativet

Barcelona (Januar)

London, England (Marts)

Toronto, Canada og New York, USA (April)

2018

Ferie

Berlin (Maj), med tog retur

Inviteret af eksterne

London, UK (Februar)

Tokyo, Japan (Marts)

Montreal, Canada (April)

Montreal, Canada (September)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: