Rekord: 33.493 nye coronatilfælde det seneste døgn

Mens antallet af coronatilfælde sætter rekord, fortsætter der med at være færre coronapatienter på intensiv

Følg Samfund

Det seneste døgn er der registreret yderligere 33.493 tilfælde med corona i Danmark. Det er det højeste til dato under hele epidemien.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI), der under epidemien dagligt har opdateret omkring smitteudviklingen.

Til gengæld fortsætter den seneste tids trend med et fald i antallet af personer med corona, der er så syge, at de skal indlægges på intensivafdelingerne.

Og det viser, at de to kurver skiller sig ud i forhold til hinanden, så antallet af indlagte ikke følger med antallet af smittede, vurderer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Ud af de 33.493 smittetilfælde er 2002 af dem reinfektioner. Det vil sige, at der er tale om en person, der før har prøvet at være smittet med corona.

De 33.493 smittetilfælde er fundet i samlet 193.130 PCR-prøver. Det betyder, at andelen af prøver, der er positive for coronavirus, udgør 17,3 procent. Det er den højeste andel for et døgn for hele epidemien.

Og det ligner ifølge Hans Jørn Kolmos ikke en kurve, der er knækket, sådan som det ellers er blevet vurderet fra flere sider.

Det skaber ifølge professoren et nyt problem.

- Nu er problemet faktisk ikke så meget de indlagte. Nu er problemet faktisk antallet af smittede, der bliver nødt til at være hjemme i isolation.

- Og de fleste af dem er nok i en eller anden grad syge og skal ikke møde på arbejde. Så det er det, der begynder at være problemet nu, siger han.

Så det kan blive et problem, at der ikke vil være nok medarbejdere i det offentlige, der kan gå på arbejde uden at smitte andre, vurderer Hans Jørn Kolmos.

Han anslår, at der meget vel kan komme op mod 45.000 daglige smittetilfælde, sådan som Statens Serum Institut vurderede det kort før nytår.

På sygehusene er der tirsdag indlagt 810 coronapatienter. Det er otte flere end mandag.

De 810 indlagte patienter er det højeste denne vinter. Til gengæld er antallet af intensivpatienter og respiratorbrugere på det laveste niveau i flere uger.

Tirsdag er der ud af de 810 indlagte 49 personer på intensiv. Og af de 49 er der 29 personer, der får hjælp af respirator. For begge opgørelser skal man tilbage til slutningen af november for at finde tilsvarende lave antal.

De indlagte patienter dækker over personer, der er på hospitalet på grund af corona eller med corona. For alle patienter er corona ikke årsagen til, at de er indlagt.

Der er det seneste døgn registreret yderligere 14 coronarelaterede dødsfald. Dermed er i alt 3519 smittede nu døde under epidemien.

FAKTA: Sådan skal man læse de daglige coronatal

Statens Serum Institut (SSI) offentliggør på daglig basis en række tal, der beskriver, hvordan udviklingen går med coronavirus i Danmark.

Her er en oversigt over, hvad tallene beskriver, og hvordan man kan bruge dem til at se på udviklingen i epidemien:

* Bekræftede tilfælde:

- Tallet dækker over det antal coronapositive prøver, der er fundet i PCR-test det seneste døgn. Det gælder både dem, der er smittet for første gang, og dem, der er blevet smittet igen. SSI bruger betegnelsen reinfektioner for personer smittet igen.

- Antallet af nye smittetilfælde kan bruges til at vurdere, om epidemien er i vækst - ved at se udviklingen over flere dage. Tallet skal sammenholdes med, hvor mange test der bliver udført.

* Positivprocent:

- Tallet viser, hvor stor en andel af PCR-prøverne der er positive for corona - altså har påvist smitte - og en stigning kan indikere, at der er mere smitte i samfundet.

- Tallet er følsomt over for, hvor bredt man tester i befolkningen, og der er dermed usikkerhed ved ændringer i teststrategien.

- For eksempel vil positivprocenten teoretisk set gå op, når man reserverer PCR-test til personer, der har taget en coronapositiv lyntest, har symptomer eller er nære kontakter til smittede.

* Nyindlæggelser:

- Tallet viser, hvor mange nye patienter der er blevet indlagt med coronavirus på landets hospitaler sammenlignet med opgørelsen dagen før.

- Tallet er blandt de mest centrale tal, fordi det er en indikator på, om smitten er på vej over i den ældre og skrøbelige del af befolkningen, der har behov for indlæggelse.

* Indlæggelser:

- Tallet beskriver det samlede antal indlagte med coronavirus på de danske hospitaler.

- Tallet bruges til at se på, hvor belastet sundhedsvæsnet er af patienter med coronavirus. Man skal være opmærksom på, at omkring hver fjerde indlagte med coronasmitte denne vinter vurderes indlagt af andre årsager.

* Dødsfald:

- Tallet dækker coronasmittede personer, der er registreret døde det seneste døgn. Man tæller med, hvis man er død op til en måned efter den positive coronaprøve.

- Der kan være flere ugers forsinkelse på indberetningerne af dødsfald, så det er ikke en god markør til at gøre status på epidemien nu og her, men tallet kan fortælle noget om alvorligheden, og i hvor høj grad den ældre og skrøbelige del af befolkningen er blevet ramt.

* Incidens:

- Tallet opgør, hvor mange smittetilfælde der er per 100.000 indbyggere. Det kan være opgjort på landsplan, regionalt, kommunalt eller helt ned på sogneniveau.

- Tallet kan bruges til at fortælle, hvor stor en del af befolkningen der er påvirket af epidemien i øjeblikket - for eksempel i forhold til sygefravær.

Kilder: Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen, RUC.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+