Rekordlave renter på vej - men pas på!

Renten er stik imod, hvad man troede, på vej ned. Men det er ikke ensbetydende med, at det er godt nyt, advarer cheføkonom

Hvilket lån skal du vælge? Få et bud i videoen her

Mens danskerne netop er begyndt at indstille sig på, at renterne på lån ville begynde at stige, er det stik modsatte sket.

På grund af den politiske krise i Italien, er valutahandlerne og investorer blevet så usikre på den økonomiske udvikling, at hele finansmarkedet er blevet nervøst og derfor svinger voldsomt.

- Vi har over de seneste uger oplevet, at renterne generelt er faldet i en grad, så vi nærmer os rekordlave rentenivauer, siger Christian Hillingsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Han forklarer, at rentemarkedernes svingninger og stigende kurser kan komme til at betyde, at to-procentslånene lukker, og de danske boliglånere i stedet vil blive tilbudt at kunne optage lån til halvanden procent.

- I morges stod vi tæt på at de her to-procentslån ville lukke, men det har allerede ændret sig igen. Det kan selvfølgelig sagtens ske, men vi står ikke lige på vippen til det længere. Lånet vil i hvert fald åbne i morgen, men længere kan jeg ikke komme med skråsikre bud på udviklingen, siger han.

Økonom advarer

Hvad betyder det for danske låntagere?

- At det vil blive lidt billigere at finansere køb af bolig. Men pas på! advarer Christian Hillingsøe Heinig.

- Ofte bliver rentefald og stigende kurser tolket som gode nyheder for boligejerne. Men grunden til, at det er blevet billigere er jo, at der er øget usikkerhed omkring den økonomiske udvikling. Man kan komme i en situation, hvor Italien melder sig ud af euroen - eller de kuldsejler hele EU-projektet. Det vil også ramme den danske økonomi med lavere vækst, hvilket ikke er godt for den danske økonomi og dermed boligejerne.

Hvad er dit råd, hvis vi skal købe bolig eller optage nye lån lige nu?

- I forhold til hvilket lån man skal vælge, er det ikke de her små udsving i renten, der skal afgøre, hvorvidt man skal vælge et fastforrentet lån eller en variabel rente. Man skal finde det lån, der passer bedst - og ikke lade sig styre af, hvad økonomerne mener om rentens udvikling.

Som altid skal man se på, hvor meget råderum har man i sit budget. Hvis man har lidt presset økonomi, er det altid en god ide at have sikkerhed i et fastforrentet lån. Og hvis man står over for at skulle købe bolig lige nu, er det bedste råd, at man har en lang tidshorisont.

Er det helt uden betydning, hvad der sker lige nu?

- Nej, det er relevant og interessant, men som det ser ud her og nu, er det ikke noget, der er så voldsomt, at det bør ændre privatøkonomiske beslutninger for danskerne, siger Christian Hillingsøe Heinig.

Sidst to-procentlånet lukkede var i december og januar, og muligheden for at optage lån til halvanden procent står stadig åben. Men lukker to-procentlånet nu, bliver kursen på halvanden-procentlånet højere, hvilket dog betyder, at det vil blive langt mere attraktivt for boligejerne.

- Men ro på. Der er hverken storm eller kaos på det økonomiske marked, og det er aldrig godt at handle i panik. Mit bedste råd til danskere, der står og skal vælge låntype: Uanset hvad de sker, så lad fornuften råde og tænk langsigtet, fastslår han.

21 kommentarer
Vis kommentarer