Rekordmange silikonebryster og fedtsugninger

Gå imod strømmen sammen med Ekstra Bladet - vi hylder den naturlige krop i stort fotoprojekt

Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke fra Lübeck fotograferet ved et 'Slip brysterne fri'-event. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke fra Lübeck fotograferet ved et 'Slip brysterne fri'-event. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Stadig flere kvinder er utilfredse med deres naturlige bryster og lægger sig under kniven for at lade kirurgens hænder trylle barmen større.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

I 2014 blev der foretaget i alt 2287 brystforstørrelser på kvinder – en stigning på 14 procent i forhold til året før, hvor antallet af indgreb var 2003.

For ti år siden – i 2005 -  fik blot 403 kvinder lavet større bryster.

Plastikoperationer for en halv milliard
Tendensen er den samme, når det gælder fedtsugninger, hvor antallet for kvinder er steget med 132 – fra 1763 i 2013 til 1991 sidste år.

Til gengæld valgte en smule færre mænd at få fjernet det overflødige mavefedt – i alt 271 i forhold til 281 i 2013 – men generelt er tendensen også stigende for det mandlige køn: I 2005 blev indgrebet således kun foretaget på 60 mandlige patienter.

I alt bruger danskerne mere end en kvart milliard kroner om året på plastikoperationer – og industrien ser altså kun ud til at blive større.

Samtidig viste en undersøgelse for nylig, at halvdelen af de danske piger på 15 år føler sig for tykke.

Hyldest til den naturlige krop
Derfor lancerer Ekstra Bladet nu en kampagne, der går mod strømmen! Vi hylder den naturlige krop, og vi har brug for din hjælp.

– Overalt bombarderes vi med forestillingen om den perfekte – og umulige krop. Både på bybusser og gennem hurtige deals på nettet lokkes vi ikke bare med brystoperationer men også andre kosmetiske indgreb, der kan gøre os både smukkere, tyndere og mere spændstig.

– Den naturlige krop er ikke flot nok, får vi at vide igen og igen, siger Ekstra Bladets ledende redaktør, Lisbeth Langwadt.

Men det skal være slut nu. I et stort fotoprojekt vil Ekstra Bladet sætte fokus på danskernes smukke former.

– Vi skal være stolte af. hvordan vi ser ud. Og vise andre, at det er mere end okay ikke at være perfekt. Derfor søger vi danskere i alle farver, former, aldre og størrelser, der vil omfavne og vise deres kroppe frem i avisen.

Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke fra Lübeck kom tilfældigt forbi en 'Slip brysterne fri'-event på Svanemøllen Strand for nogle uger siden. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke fra Lübeck kom tilfældigt forbi en 'Slip brysterne fri'-event på Svanemøllen Strand for nogle uger siden. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
 

Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke, begge 26 fra Lübeck, kom tilfældigt forbi Strandmøllen Strand torsdag, mens der blev afholdt 'Sol, strand og bare bryster' - en happening for at promovere frihed til mere topløshed på de danske strande. De besluttede sig spontant for at deltage. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund - 6. aug. 2015 - kl. 20:35 Piger viser bryster: Gør op med kropsidealet

Ekstremt kropsideal
Kampagnen bliver et opgør med et kropsideal, som, ifølge psykolog Mia Beck Lichtenstein, har udviklet sig til at være mere ekstremt de sidste 10-15 år.

– Vi er præget af strømninger om, at kroppen skal være perfekt og veltrænet, og det har affødt et negativt kropsbillede. Rigtig mange er kede af det, de ser i spejlet, de finder hele tiden fejl, og det er bekymrende, siger psykologen, der har forsket i kropsidealer og træningsafhængighed.

De to ting hænger sammen.

– For 15 år siden, var maraton en ekstrem disciplin, men det er det ikke længere. Nu skal man gennemføre en Ironman for at være speciel. Vi vil gerne være noget særligt og føle os unikke, og der skal mere og mere til.

Kropsidealet følger med: Jo flere, der vælger at få lavet forskellige indgreb for at blive slankere og pænere, jo mere ekstreme og uopnåelige bliver vores kropsidealer.

– Men det der med at tro, at man bliver lykkelig af at få fjernet fedt eller træne to-tre timer hver eneste dag, er helt forkert. I stedet bliver man afhængig af hele tiden at blive bedre og få ros og anerkendelse af ens krop. Og det kan man altså ikke gøre for evigt, siger Mia Beck Lichtenstein.

Hurra for mændenes topmave
Hun påpeger, at der er tegn på modstrømninger – blandt andet på de sociale medier, hvor flere og flere tager afstand fra det unaturlige og i stedet hylder den helt almindelige, sunde krop – for eksempel mændenes lille topmave.

Tidligere på sommeren bragte Ekstra Bladet en reportage fra Amager Strandpark, hvor en håndfuld danskere også gik imod strømmen med budskabet ’vi elsker vores kroppe – præcis som de er’.

Kirsten Lindensgaard, 67 år, pensionist, er helt tilfreds med sin krop. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
Kirsten Lindensgaard, 67 år, pensionist, er helt tilfreds med sin krop. (Foto: Claus Bjørn Larsen)

Josefine Nielsen, 24 år, lærerstuderende -Jeg er stolt over min krop, som er god til det, jeg bruger den til. Og min kæreste er vild med den, for den er sund og velfungerende. Jeg er typen, der elsker god mad, og det er ikke en skål salat. Det er også fint, at min kæreste har lidt topmave. Det vigtige er ikke, hvordan hans krop ser ud, men hvad den kan. Foto: Claus Bjørn Larsen Plus Strandbilleder: Vi elsker vores uperfekte kroppe

– Det er vigtigt at give det videre til den unge generation, for det er dem, der er i størst risiko. De er usikre på sig selv og er ved at finde deres identitet, så hvis idealet bliver mere ekstremt, øger det risikoen for, at de får et forstyrret forhold til kroppen, siger Mia Beck Lichtenstein.

Vis os dine former
Har du mod på at være en del af Ekstra Bladets kampagne skal du blot sende en mail med din alder og kontaktoplysninger til Ledende redaktør, Lisbeth Langwadt på ltl@eb.dk

1 af 4 Rekordmange danskere får lavet om på deres krop. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
2 af 4 Aldrig har flere kvinder fået lavet større bryster. (Foto: workbook stock)
3 af 4 (Foto: Linda Johansen)
4 af 4 Marianne Kurovske (til venstre) og Christine Engelke fra Lübeck fotograferet ved et 'Slip brysterne fri'-event. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
83 kommentarer
Vis kommentarer