Rektor hyrede konen som rejseleder

Københavns VUCs rektor havde konen med på flere skattebetalte rejser til både Australien, Kina og Brasilien, fordi hun var blevet hyret som rejseleder af uddannelsesinstitutionen

Rektor på Københavns VUC, Søren Fersløv Andersen, havde sin kone med på adskillige arbejdsrelaterede rejser til Kina, Brasilien og Australien i perioden 2012-2014.

Rektorens kone deltog i de tre ture, fordi hun var blevet hyret af Københavns VUC som rejsekoordinator, og derfor deltog hun i rejserne sammen med en gruppe VUC-ledere.

Det skriver Radio24syv.

Men sådan en løsning bør man helt holde sig fra, siger professor i økonomistyring ved Aalborg universitet Per Nikolaj Bukh til Radio24syv. 

- Jeg synes nok, at det er en form for konstruktion, man som udgangspunkt helt bør undlade. Det kan ikke passe, at man ikke kan få denne her rejse arrangeret på anden vis, hvor der ikke kastes denne her form for mistanke over konstruktionen, siger han.

Se også: Skoleleder tager sine børn på ferie i skoletiden: - Det er billigt

Københavns VUC begrunder beslutningen om at hyre rektorens kone med, at hun tidligere har arbejdet hos Det Danske Kulturinstitut, og uddannelsesinstitutionen skriver i en mail til Radio24/7, at ingen andre kunne have etableret tilsvarende rejser.

Af bilag som Radio24syv har fået aktindsigt i, fremgår det, at Søren Fersløv Andersens kone planlagde studieturene til Australien og Kina i 2012 og til Brasilien i 2014.

Ved alle tre rejser fik hun dækket sine omkostninger af VUC-institutionerne.

I forbindelse med rejsen til Brasilien fik hun tilmed 19.600 kroner for at planlægge rejsen.

Per Nikolaj Bukh har kigget på rejsebilagene, Radio24syv har fået aktindsigt i, og han mener, at regnskabet for Kina-turen er 'rodet'.

- Det er relativt rodet, og der burde være et regnskab for de enkelte deltageres rejser, så man kunne se, hvad rejserne specifikt har kostet. Men den transparens er der ikke, så det er selvfølgelig problematisk, at man ikke kan afdække de omkostninger, der egentlig har været ved de her rejser, siger han.

En rektor med rejsefeber
Fredag kunne Radio24syv berette, at Søren Fersløv Andersen - som rektor på Københavns VUC - rejste til Brasilien, USA, Chile, Australien, Kina og to gange til Sydafrika. Alt sammen i perioden fra 2012-2014. Rejserne kostede til sammen 197.000 kroner.

Per Nikolaj Bukh undrer sig over, hvorfor ledelsen på de danske uddannelsesinstitutioner har behov for at besøge lande som Brasilien, Kina og Australien. Han påpeger desuden, at de mange studieture minder meget om hinanden og at det ofte er de samme folk, som deltager.

- Det virker som nogle virksomhedspræsentationer, og man kan godt undre sig lidt over, hvorfor topledelsen på danske VUC'er har brug for årligt at komme rundt og besøge de her skoler i de her lande, siger han til Radio24syv.

Han vurderer desuden, at det ikke er umuligt, at Københavns VUC kan komme til at skulle betale penge tilbage til Undervisningsministeriet.

- Turen til Brasilien ligner en tidligere rejse, som VUC Syds ledelse har været på, og der kom tilsynsstyrelsen, STUK, til den konklusion, at det ikke var udtryk for nødvendig sparsommelighed, og det var ovenikøbet i sådan en grad, at man blev bedt om at betale pengene tilbage til ministeriet. Der tror jeg, at det for nogle af rejsernes vedkommende godt kunne falde ud på samme måde, siger han.

48 kommentarer
Vis kommentarer