Rektorer efter kritik: Spionprogram er ikke vores ansvar

Det bliver helt frivilligt, om gymnasieeleverne vil lade sig overvåge under terminsprøverne i morgen

Gymnasieeleverne kan til sommer ikke gå til eksamen med deres computer uden at lade sig digitalt overvåge af Den Digitale Prøvevagt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Gymnasieeleverne kan til sommer ikke gå til eksamen med deres computer uden at lade sig digitalt overvåge af Den Digitale Prøvevagt. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Når landets gymnasieelever torsdag går til terminsprøver, bliver det frivilligt, om de vil installere overvågningsprogrammet Den Digitale Prøvevagt på deres medbragte computer.

Det understreger formanden for Danske Gymnasier, der er rektorernes forening, efter Undervisningsministeriet onsdag satte gymnasierne frit i forhold til det omstridte spionprogram.

- Vi har i dag fået en mail fra ministeriet om, at det her er frivilligt.

- Sådan har vi bare ikke opfattet det hidtil, siger Birgitte Vedersø, der også er rektor for Gefion Gymnasium, til Ekstra Bladet.

- Jeg har derfor skrevet ud til landets rektorer og opfordret dem til, at de informerer eleverne om, at det er op til den enkelte, om de vil bruge Den Digitale Prøvevagt under terminsprøven i morgen.

Undervisningsminister om spionprogram: Kører efter planen

- Det her må aldrig blive rektorernes ansvar, mener hun. Og Birgitte Vedersø ønsker derfor ikke at vurdere, om programmet er skruet korrekt sammen, eller om det er rimeligt at overvåge eleverne under deres eksaminer, som der nu er lagt op til.

- Det her er ministeriets program og ministeriets ansvar. Derfor skal rektorerne ikke ind og vurdere på det.

- Det har vi slet ikke forudsætningerne til. Det her er helt og aldeles ministeriets afgørelse, gentager hun.

Efter kritik af spionprogram: Kan ikke garantere elevers privatliv

Den Digitale Prøvevagt er Undervisningsministeriets og ikke rektorernes projekt, understreger Birgitte Vedersø, der er formand for rektorernes forening, Danske Gymnasier. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Den Digitale Prøvevagt er Undervisningsministeriets og ikke rektorernes projekt, understreger Birgitte Vedersø, der er formand for rektorernes forening, Danske Gymnasier. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
 

Gymnasieelever raser mod spionprogram

Ministerium: Brug gerne systemet
Hos Undervisningsministeriet bekræfter Thomas Fredenslund, direktør i Styrelsen for It og Læring, at gymnasierne nu er blevet stillet frit under torsdagens test.

- Vi ser meget gerne, at man bruger systemet på alle skoler.

- Men hvis rektor eller eleverne er utrygge, kan man gennemføre sin terminsprøve uden at bruge Den Digitale Prøvevagt, siger han til Ekstra Bladet.

Det er først, når de store eksaminer går i gang til sommer, at spionprogrammet bliver obligatorisk.

Gymnasiernes spionprogram kulegraves

Her er ministeriets svar på kritikken

Påstand: Der gemmes data fra computerne, selvom prøven ikke er i gang!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der i den første udgave af programmet var en fejl, som gjorde, at et enkelt skærmdump blev gemt lokalt på computeren. Fejlen er nu rettet.

Påstand: Programmet optager alt, hvad eleverne tester ind på deres computer!

Svar: Nej, men det er rigtigt, at der er indbygget en mulighed for at keylogge - altså registrere hvordan tasterne på computeren bliver brugt. Funktionen er slået fra, men hvis den senere bruges, vil det ikke være de enkelte tegn, der gemmes, men alene antallet af gange, at tasterne bruges, som registreres.

Påstand: Data deles med amerikanske Amazon og ligger på servere hos dem i USA!

Svar: Nej, data deles ikke med Amazon i USA, men ministeriet har købt adgang til en række servere, som Amazon driver i Irland. Amazon har skrevet under på, at data ikke må opbevares uden for EU. Og data er krypteret og sikret mod, at andre end nogle få godkendte personer i Danmark kan læse dem.

Påstand: Den Digitale Prøvevagt kan se alle mine private data!

Svar: Både ja og nej. Da der alene gemmes et skærmdump hvert 30. sekund og opsamles data om de hjemmesider, man besøger, og hvilke programmer man har åbnet, er det alene, hvis eleven selv foretager sig noget privat under eksamen, at det kan blive gemt. Programmet søger dog aldrig i eller gemmer lokale billeder, filer og andre data, som ligger på computeren.

Undervisningsministeriet understreger i øvrigt, at eleverne har ret til at se, hvilke data der er gemt om dem. Data slettes efter fire måneder eller indtil en eventuelt sag om eksamenssnyd er endeligt afgjort. Der kan findes flere informationer om programmet her.