Rentechok. Dyrere at købe bolig

Renterne stiger igen. Den faste rente er nu tæt på 3,5 procent

Følg Samfund

De lange boligrenter skyder igen i vejret.

Det er ikke mange uger siden, at det vakte opsigt, da renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån steg fra 2,5 procent til tre procent.

Men nu er tre-procent lånet måske allerede ved selv at være historie.

– Der er ikke lang vej igen, før selv det 30-årige fastforentede lån på tre procent er dømt ude, og det fastforrentede 30-årige igen lyder på 3,5 procent, siger Lise Nymark Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Dyrere at købe bolig

Den stigende rente gør det dyrere at købe ny bolig.

– Boligkøbere kredit-godkendes altid efter, om de kan afdrage og forrente et 30-årigt fastforrentet lån. De stigende renter betyder, at det er blevet dyrere, og at boligkøberne vil være nødt til at stile efter et billigere hus, hvis de stadig tager udgangspunkt i det samme budget som for blot få måneder siden, siger Lise Nymark Bergmann.

Hendes beregninger viser, at en familie, der har mulighed for betale 8000 kr. til bank og realkredit, når alle de øvrige udgifter er betalt, efter den nye rentestigning kun kan blive kredit-godkendt til en bolig, der koster 1.960.000 kr.

Havde familien været i banken i februar, hvor renterne var lavest, havde det beløb lydt på 2.098.000 eller 138.000 kr. mere end i dag.

Priserne kan blive presset

– I en gennemsnitlig kommune betyder det, at køberfamilierne må skære et børneværelse væk eller acceptere en ringere beliggenhed for deres bolig, såfremt de fortsat ønsker et hus i samme størrelse som for blot få måneder siden, siger Lise Nymark Bergmann.

Hun mener, at rentestigningen alt andet lige vil presse boligpriserne ned, ikke mindst i de dyre områder i og omkring landets store byer.

Vismænd bekymret

Det er ikke mere end et par uger siden, at de økonomiske vismænd udtrykte bekymring over, at rentestigninger ikke stoppet boligprisernes raketfart.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser således, at priserne på huse og ejerlejligheder steg med henholdsvis tre pct. og 2,3 pct. alene i marts.

Vismændenes beregninger viser, at boligpriserne allerede ligger ti pct. over, hvad de burde, hvis renten var nogenlunde normal, nemlig de 3,5 pct. som renten nærmer sig nu.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind