Rentehop gør det dyrere at blive boligejer

Der er dog stadig tale om historisk lave renter, siger cheføkonom

Følg Samfund

Renten er steget kraftigt de sidste 14 dage, og danskerne skal til at have flere penge op af lommen for at betale deres boliglån.

De seneste to uger er den lange boligrente steget fra dag til dag. I går nåede man det laveste kursniveau i ni måneder, og det har onsdag givet comeback til det 30-årige tre procents lån.

Rentehoppet kommer især til at ramme danskere, der drømmer om at få foden inden for på boligmarkedet, oplyser cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

- De kan blive nødt til at sætte forventningerne til den nye bolig ned i forhold til, hvad der tidligere har været muligt, siger han til Ekstra Bladet.

Christian Hilligsøe Heinig understreger dog, at der ikke er grund til panik.

- Selv om renten er steget overraskende meget på kort tid, er der stadig tale om historisk lave renter, siger cheføkonomen, der forventer, at priserne fortsætter opad på boligmarkedet.

- Rentestigningen betyder, at vitamin-indsprøjtningen til boligmarkedet er blevet lidt mindre, og det eneste, vi kommer til at se, er prisstigninger, som er mindre end tidligere forventet. Priserne vil dog forsat stige, vurderer han.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig skyldes rentestigningen blandt andet, at det går bedre for europæisk økonomi.

- Der er gang i økonomien i Europa, og der skabes en masse nye job. Det smitter af på Danmark og betyder, at renten er steget en smule, siger han.

Priser på villaer og rækkehuse fortsætter himmelflugt

I Danmark har den lave rente været med til at blæse boligpriserne i vejret. Nye tal viser, at det aldrig har det været dyrere at købe ejerlejlighed i København.

Ifølge Homes ejerlejlighedsprisindeks er kvadratmeter priserne i april oppe på 33.050 kroner. Dermed er prisen på en ejerlejlighed i København højere end i 2007, hvor markedet toppede inden den økonomiske nedtur.

Aarhus er også rigtigt godt med. Her er man næsten oppe på 2007-niveauet, da den gennemsnitlige kvadratmeterpris er oppe i 26.700 kroner.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+