Restaurantgæster skal bestille bord mindst 30 minutter før

Hvis du skal på værtshus eller ind og have en kop kaffe på onsdag, så skal du huske at bestille bord 30 minutter før

Kristian Østergaard, der har Odd Fellowgaarden i Køge, gør klar til at genåbne onsdag.
Følg Samfund

I næste uge, når barer, caféer, restauranter og værtshuse åbner for gæster igen, kan du ikke blot vade ind på dit favoritsted.

Erhvervsministeriet har nemlig lige udsendt en pressemeddelelse med opdaterede retningslinjer for genåbningen af netop serveringssteder, som åbner fra på onsdag.

Og her står der, at du skal bestille bord en halv time før ankomst.

'For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller noget arealkrav, mens der for indendørsservering vil være krav om coronapas og et midlertidigt krav om forudgående bordbestilling. Helt konkret betyder det, at gæster på indendørsserveringssteder skal lave en reservation mindst 30 minutter før ankomsten,' skriver Erhvervsministeriet blandt andet i en pressemeddelelse.

Dermed er det altså ikke muligt at komme ind fra gaden og få et bord på en café, bar eller restaurant uden at skulle vente i en halv time. Heller ikke hvis der er plads på serveringsstedet.

Der er ingen formkrav til, hvordan reservationen skal ske. Det kan derfor foretages online, telefonisk eller ved personlig henvendelse.

I de nye retningslinjer for serveringssteder fremgår det, at kravet om bordreservation som udgangspunkt gælder frem mod 6. maj.

Her er retningslinjerne til restauranter og barer

Her er et overblik over retningslinjerne:

* Man skal lave en reservation mindst 30 minutter inden ankomst. Der er ikke nogen krav til hvordan, så der er for eksempel mulighed for at bestille bord over telefonen, på nettet eller ved at komme forbi 30 minutter før ankomst.

* Kravet om reservation gælder som udgangspunkt frem til 6. maj, og det gælder kun ved indendørs servering.

* Man skal fremvise et coronapas, hvis man vil sidde indendørs. Det vil sige, at man enten skal være vaccineret, testet negativ inden for de sidste 72 timer eller have været registreret smittet inden for de sidste seks måneder.

* Der er ikke krav om coronapas eller reservation, hvis man sidder udendørs. Man må godt gå ind og bruge toilettet på en restaurant eller bar uden at fremvise coronapas.

* Der er krav om at bære mundbind, når man står op - for eksempel på vej ind, når man bestiller mad og drikke eller på vej til toilettet. Der er ingen krav om mundbind udendørs.

* Restauranter, caféer og barer skal sikre to kvadratmeter per kunde, hvis kunderne sidder ned, mens det er fire kvadratmeter, hvis kunderne primært står op. Der er ikke nogen arealkrav ved servering udendørs.

* Restauranter, caféer og barer opfordres til at lade gæsterne frivilligt registrere deres kontaktoplysninger til eventuel smitteopsporing.

Kilde: Erhvervsministeriet.

Ekstra Bladet har spurgt Erhvervsministeriet, hvad der ligger til grund for kravet om 30 minutters bordreservation inden ankomst. Til det skriver Erhvervsministeriet blandt andet i en mail til Ekstra Bladet, at sundhedsmyndighederne fortsat anbefaler, at samfundsaktiviteten holdes nede.

Mailsvar fra Erhvervsministeriet

'Erhvervsministeriet oplyser, at kravet om forudgående bordreservation for indendørsservering er besluttet af et politisk bredt flertal i forbindelse med at genåbningen af de indendørs serveringssteder har fået fremrykket deres åbning med over to uger. Sundhedsmyndighederne anbefaler fortsat, at samfundsaktiviteten holdes nede på et niveau, der ikke får coronasmitten til at øges i for høj grad. Af den grund er der indført midlertidigt krav om forudgående bordreservation for indendørsservering for at lave en mere kontrolleret og styret genåbning. Derfor fremgår det også af retningslinjerne, at bordreservationen skal være lavet mindst 30 minutter inden ankomst. Som udgangspunkt gælder kravet om forudgående bordreservation frem til d. 6. maj, hvor det oprindeligt var politisk aftalt, at indeservering kunne genåbne.'

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind