Retningslinjer for nære kontakter skærpes

Sundhedsstyrelsen skærper retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter

Henrik Ullum fra Statens Serum Institut fortæller, hvorfor det er alvorligt med den nye mutation af coronavirus fra Storbritannien.
Følg Samfund

På grund af den nye mutation B117 skærper Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for opsporing og håndtering af nære kontakter.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

En af de nye retningslinjer lyder på, at man skal selvisolere sig i 14 dage, hvis man er nær kontakt til en, der er smittet med en virusvariant som B117.

I pressemeddelelsen lyder det også, at alle der i mere end 15 minutter har opholdt sig inden for to meter af en person, der er smittet med coronavirus, skal betragtes som en nær kontakt. Alle nære kontaker skal opretholde selvisolation, indtil de har fået to negative testsvar, står der i pressemeddelelsen.

'Når man får at vide, at man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man straks går i selvisolation, så man undgår at smitte andre. Vi forstår godt, hvis nogen synes, det er en lang periode at være isoleret, men det er afgørende, at vi kan sikre mest muligt smitteforebyggelse på nuværende tidspunkt,' siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsen vurderer ud fra erfaring fra andre lande, at virusvarianten B117 er mere smitsom end den oprindelige variant af coronavirus. Det er en del af begrundelsen for de skærpede retningslinjer.

De midlertidige stramninger gælder indtil videre til 7. februar 2021.

WHO's epidemiolog Maria Van Kerkhove siger, at virussen vil blive ved med at mutere, og at vacciner er det bedste våben i kampen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind