Rikkes lønseddel går Danmark rundt: Vi er ikke pengegriske og grådige

Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer viser sin lønseddel frem for hele Danmark.

Rikke Bæk Cramer opfordrer alle offentligt ansatte til også at lægge deres lønsedler op på de sociale medier. Foto: Privat
Rikke Bæk Cramer opfordrer alle offentligt ansatte til også at lægge deres lønsedler op på de sociale medier. Foto: Privat

Offentligt ansatte har fået for store lønstigninger i løbet af det seneste år.

Det meldte Innovationsminister Sophie Løhde for nylig ud i forbindelse med optakten til overenskomstforhandlingerne for Danmarks 750.000 offentligt ansatte.

Det har nu fået 28-årige Rikke Bæk Cramer, der er offentligt ansat centersygeplejerske i Skive Kommune, til at lægge sin seneste lønseddel ud på sin Facebook-profil til fuld, offentlig skue, med hasthagget #Sophieslønfest.

Slet ikke utilfreds
På lønsedlen fremgår det, at den unge kvinde, der arbejder 30 timer om ugen som centersygeplejerske på et plejehjem, tjener 23.186,92 kroner før skat. Efter skat er der gået 15.228,90 kroner ind på Rikke Bæk Cramers lønkonto.

Se også: Danskernes lønsedler vrimler med fejl: Spørg eksperten hvad du skal kigge efter

I sit opslag forklarer sygeplejersken, at hun langt fra er utilfreds med sin løn - faktisk mener hun, at hun er blandt en af de mere heldige i sit fag med hensyn til løn og vilkår. Efter 4,5 års ansættelse får hun nemlig den højeste lønsats. Et gode, der ifølge hende langt fra er alle sygeplejersker med samme uddannelseslængde forundt.

Hvad får disse danskere - og 43 andre - i løn? Svaret finder du her. Foto: Linda Johansen, Jakob Jørgensen, Anita Graversen, René Schütze Tæt på 47 danskere: Her er vores lønseddel

- Der er fra politisk side lagt i kakkelovnen til en meget offentlig debat om at offentligt ansatte holder lønfest, er lønførende, og måske er det rigtigt. Det er jeg ikke den rette til at bedømme, skriver Rikke Bæk Cramer i sit opslag, der allerede er blevet delt over 1400 gange, siden hun lagde det op søndag eftermiddag. I kommentarfeltet har flere andre bidraget med billeder af deres egne lønsedler.

Den 28-årige sygeplejerske Rikke har gjort noget grænseoverskridende, og opfordrer andre til at hoppe med på bølgen. Foto: Privat
Den 28-årige sygeplejerske Rikke har gjort noget grænseoverskridende, og opfordrer andre til at hoppe med på bølgen. Foto: Privat
 

- Jeg synes ikke, jeg har oplevet den lønfest, og de fleste af mine kolleger i plejesektoren vil være ret enige i, at vi altså ikke fester. Det er en invitation, vi er gået glip af, siger Rikke Bæk Cramer til Ekstra Bladet.

Alt er taget af bordet
Hun opfordrer nu andre fra den offentlige sektor - også andre faggrupper end hendes egen - til også at vise deres lønsedler frem, så Danmark kan få 'et reelt billede' af lønniveauet.

- En statistik kan jo læses på mange måder, men en lønseddel kan vi allesammen forholde os til, siger sygeplejersken.

Rikke Bæk Cramer er med egne ord ikke ude på at 'hyle over sin egen løn', og siden hun lagde opslaget ud på det sociale medie, har hun da også fået tilbagemeldinger både fra folk, der er overraskede over, hvor lav hendes løn er, og folk, der mener, den er høj.

Se også: Politibetjent: Vores løn er absolut ikke fair

Den 28-årige sygeplejerske fortæller, at hun ikke vil gøre sig til dommer over, hvad der er en god eller en dårlig, en høj eller en lav løn, men hun mener, at Innovationsminsterens timing med sin udmelding er så dårlig, at hun ikke kunne lade være med at reagere.

- Jeg synes, det er lidt uanstændigt at komme med sådan en udmelding forud for en overenskomstforhandling, for det er som om, alt er taget af bordet, før vi overhovedet har fået sat os ved det, siger Rikke Bæk Cramer.

Se også: Danskernes lønsedler vrimler med fejl: Spørg eksperten hvad du skal kigge efter

Ifølge tal fra Finansministeriet er lønnen i det statslige fra 2008 steget 1,6 procent mere, end den er i det private. Det skriver Finans.

Se hele Rikke Bæk Cramers opslag her:

Johan og Tanja har lige lange uddannelser, men den ene tjener meget mere end den anden. Se hvor meget her - og se 47 danskere vise deres lønsedler frem.

1294 kommentarer
Vis kommentarer