Ring til Putin: Nu holder propaganda-kongen hof

Torsdag holder Putin sit årlige spørgsmål-og-svar-maraton, hvor nysgerrige har mulighed for at skyde med mere eller mindre løst krudt mod den russiske bjørn. Du kan også ringe til Vladimir Putin

I studiet befinder en række udvalgte publikummer sig, hvor russike læger, piloter, lærer, fabriksarbejdere og journalister også får mulighed for at stille præsidenten spørgsmål (Foto: AP)
I studiet befinder en række udvalgte publikummer sig, hvor russike læger, piloter, lærer, fabriksarbejdere og journalister også får mulighed for at stille præsidenten spørgsmål (Foto: AP)
Følg Samfund

Torsdag middag sætter den russiske præsident, Vladimir Putin, sig tilrette i den varme stol i et TV-studie i Moskva og lukker op for telefonlinjerne.

Her kan russere såvel som udlændinge ringe ind og spørger den russisk bjørn om alt fra krigen i Syrien til Putins mulige indblanding i skatte-lækket PanamaPapers.

- Med pressemødet viser Putin, at han er kaptajnen på skibet, forklarer lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Mette Skak til spørgsmålet om, hvad den russiske præsident får ud af medieparaden.

I studiet befinder en række udvalgte publikummer sig. Her får de udvalgte læger, piloter, lærer, fabriksarbejdere og journalister også  mulighed for at stille præsidenten spørgsmål (Foto: AP)
I studiet befinder en række udvalgte publikummer sig. Her får de udvalgte læger, piloter, lærer, fabriksarbejdere og journalister også mulighed for at stille præsidenten spørgsmål (Foto: AP)
 

Begivenheden trækker overskrifter i indland og udland, da den russiske præsident ved tidligere lejligheder har benyttet lejligheden til at komme med overraskende og opsigtsvækkende udmeldinger.

Det skete blandt andet sidste år, da Putin erkendte, at Rusland havde specialstyrker i Donbas-regionen i Ukraine og derfor følges 'folkemødet' også tæt.

Diktatoren Putin
Siden 7. april har man kunne indtelefonere spørgsmål til præsidenten og muligheden for at stille spørgsmål fortsætter i al den tid, Putin sidder i den varme stol.

Spørgsmålene lander i et stort callcenter, og derfor er det også langt fra tilfældigt, hvilke spørgsmål der havner på Putins bord.

- Ved disse tv-optrædener er Putin altid veloplagt og vel forberedt. Han har styr på, hvad der rører sig i befolkningen og hvad der tales om i de internationale medier. Pressemødet befinder sig i gråzonen mellem den rene propaganda og oplysning til borgerne om samfundet, siger Mette Skak.

Hun beskriver Putin som en postmoderne diktator, der har forstået at bruge de moderne kommunikationsmidler for at fastholde befolkningen.

- Begivenheden er med til at legitimere hans position overfor befolkningen og fremstiller ham samtidig som Ruslands stærke mand. Han kan være ret brutal og lave offentlige fyringer, der mest af alt virker som henrettelser. På den måde viser han handlekraft og det falder i god jord i den brede befolkning.

Tre millioner spørgsmål
Sandsynligheden for, at man kommer igennem til den russiske præsident, er dog ikke særlig stor.

For foruden censuren, hvor de mest kritiske spørgsmål sorteres fra, blev der sidste år stillet mere end 2 millioner spørgsmål til præsidenten på telefon, mail, sms og MMS.

Ved tidligere sessioner er spørgsmål fra udenlandske personer også blevet stillet igennem til præsidenten.

Har du et spørgsmål til Putin, kan du prøve lykken og ringe til den internationale afdeling af det russiske callcenter på +7 499 550 40 40.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.