Af: Agnes Andersen og Mette Lauth, Avisen.dk
Der er ingen forståelse for regeringens kontanthjælpsloft, der træder i kraft i dag fra fem markant stemmer i socialdebatten.
For Mimi Jakobsen, Ritt Bjerregaard, Jan Sjursen, Hanne Reintoft og Jytte Andersen siger samstemnende til Avisen.dk, at loftet slår bunden ud af samfundets svageste.
De giver ikke meget for formålet med loftet om, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. For der er ikke noget arbejde til denne gruppe, som Jan Sjursen siger.
Læs også: Test dig selv: Hvad kan en enlig mor på kontanthjælp få, når loftet rammer?
I dag lægger regeringen et loft over, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i boligstøtte og særlig støtte. Kontanthjælpsloftet har mødt hård kritik for at bringe 7.000 børn under den tidligere fattigdomsgrænse og for at skubbe folk ud i hjemløshed.
Mimi Jakobsen
Tidligere formand for Centrum-Demokraterne, tidligere socialminister og generalsekretær for Red Barnet indtil forrige år.
- Det er en hjerteløs reform, som rammer helt urimeligt. Jeg frygter virkelig konsekvenserne af den, som blandt andet betyder at mange vil være nødt til at opgive deres bolig, siger hun.
Mimi Jakobsen mener, at når samfundet kræver hurtigere tempo og højere effektivitet på arbejdsmarkedet, skal vi ville betale for, at nogle ikke kan tage del i ræset.
Læs også: Asger Aamund: Kontanthjælpsloftet skaber social nød
- Der er efterhånden mange danskere, der lider af “social blindhed”, for at citere Hanne Reintoft (socialrådgiver), og det giver politikerne yderligere spillerum for at kunne gennemføre sådanne reformer, siger Mimi Jakobsen.
Ritt Bjerregaard
Tidligere socialdemokratisk socialminister og overborgmester i København.
- Det viser blå bloks totale mangel på at se de nødvendige sammenhænge i samfundet, hvis man synes, at det er fair at skære i ydelserne for de mennesker, som har det allersværest i vores samfund samtidig med at man diskuterer topskattelettelser, siger Ritt Bjerregaard.
Hun mener, det er blevet tydeligt, at kontanthjælpsmodtagere bliver beskrevet som samfundsnassere på trods af, at de fleste af dem ikke er i stand til at arbejde, selvom de hellere end gerne ville.
- Målet om øget incitament og større forskel på sociale ydelser og lavtlønsjob har ingen hold i virkeligheden. Det gav mening, hvis der var job at få, som krævede en lille smule arbejdskraft. Men sådan nogle jobs findes ikke. Det er en falsk forestilling at lade sig om, at alle kan gå ud og finde et arbejde, siger hun.
Jann Sjursen
Tidligere formand for Kristendemokraterne og minister. Generalsekretær i bistandsorganisationen Caritas Danmark og bestyrelsesformand for Rådet for Socialt Udsatte.
Han kalder kontanthjælpsreformen for ”noget bras” og mener, at kontanthjælpsloftet trækker en streg i sandet historisk set.
- Historisk set er det nyt, at man gør folk fattige og øger ulighed for at opnå vækst. For konsekvenserne er jo uhyrlige, og rigtig mange mennesker bliver marginaliseret og kommer til at leve på kanten af samfundet, siger han.
Han peger på, at der altid har været debat om kontanthjælpen. Men for 20 år siden handlede diskussionen om, hvad man gjorde for at få folk i arbejde.
Nu drejer det sig kun om ydelserne og ikke om der reelt er job at få.
- Det er gøre grin med borgerne. Man lader som om, at hvis man reducerer ydelserne, så får man folk i arbejde, og det er simpelthen lodret løgn.
Hanne Reintoft
Socialrådgiver og i næsten 30 år redaktør for P1s Sociale brevkasse. Hun havde en ledende rolle i Mødrehjælpen og er kendt som talerør for de mest belastede grupper.
- Det er total fattiggørelse af især enlige kvinder med børn og det rammer helt tilfældigt, siger hun.
Cirka otte ud af ti kontanthjælpsmodtagere er ikke vurderet klar til at tage et arbejde blandt andet på grund af sygdom, men får alligevel sat deres ydelser ned.
Hanne Reintoft mener, at ansvaret for det, ikke bare ligger hos den borgerlige regering.
- Mette Frederiksen har et stort ansvar for, at så mange syge nu gøres fattige med sine reformer der nærmest afskaffede førtidspension til dem, der ikke kan arbejde, siger hun.
- Vi ved jo alle sammen, at kontanthjælpen ligger lige der, hvor man lige kan leve af det. Det, der lige præcis er meningen med kontanthjælpsloftet, er at hjælpe virksomhederne med at presse mindstelønnen ned, siger Hanne Reintoft.
Jytte Andersen
Tidligere socialdemokratisk folketingsmedlem og arbejdsminister.
Hun synes, det er beskæmmende, at kontanthjælpsloftet især rammer børnefamilier, som i forvejen har en meget presset økonomi.
- Man rammer lige præcis den gruppe, hvor det gør allermest ondt. Jeg begriber simpelthen ikke, at regeringen mener, at det er deres opgave at kaste folk ud i fattigdom.
- Jeg kan slet ikke forstå, at det kan blive brugt som alibi til at sætte folk så voldsomt og drastisk ned i sociale ydelser. Det er jo et fuldstændig klart ønske om, at gøre nogle fattige for at andre kan blive rige, siger hun.
Hun synes, at synet på kontanthjælpsmodtagere har ændret sig gennem årene og siden hun selv var arbejdsminister tilbage i 90’erne.
-Vi lever i et samfund, hvor man er sig selv nok, og hvor man ikke har overskud til, at andre måske ikke er lige så stærke, som en selv, og som derfor har brug for en hjælpende hånd, siger hun.