Annonce:
Annonce:

Rockwool har tjent millioner på Ruslands krigsmaskine

Rockwool bliver brugt til fregatter og skibe, hvoraf mindst et har været indsat i krigen mod Ukraine. International ekspert kalder det alvorligt

Det danske gigantfirma Rockwool har længe været på bølgelængde med det russiske styre. I 2017 var flere af Rockwools-skibe at spotte til en parade i Sankt Petersburg med selveste Vladimir Putin som deltager

Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget om Rockwool eller andre danske virksomheder i Rusland? Kontakt journalisterne bag historien her.

På trods af international fordømmelse og restriktioner har Rockwool i årevis tjent millioner på det russiske forsvar.

Det karakteristiske isoleringsprodukt er brugt overalt i det russiske forsvarsministerium og i en lang række krigsskibe. Mindst et af dem har været indsat i krigen mod Ukraine.

Det kan Ekstra Bladet nu afsløre i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch.

Stilhed og fregatter
Blot et år efter at Rusland ulovligt annekterede den ukrainske halvø Krim i 2014 reklamerede Rockwool på den russiske pendant til Facebook, VKontakte, med at have lydisoleret hele det russiske forsvarsministeriums hovedkontor i Moskva.

Her har Rockwool bidraget til at sikre 'mere end 1500 kilometer russiske kommunikationslinjer' og 'undergrundsstrukturer, der kan modstå et atomangreb', fremgår det af opslaget.

Annonce:

Sådan så opslaget på Rockwools VK-profil fra 2015 ud. Foto: Screenshot
Sådan så opslaget på Rockwools VK-profil fra 2015 ud. Foto: Screenshot
 

Men de nære bånd mellem den russiske krigsmaskine og Rockwool stopper ikke her. For russiske værfter, der har stået for opbygning og renovering af russiske krigsskibe, har også købt massive mængder isolering gennem årene. Det viser kontrakter fra det russiske militær, som Ekstra Bladet og Danwatch har fået adgang til.

Rockwools mellemmand

Når Rockwools produkter ender på det russiske forsvarsministeriums krigsskibe og materiel, sker det ofte gennem Rockwools faste samarbejdspartner Marine Complex Systems LLC (MKS LLC).

Firmaet slår sig op som 'den officielle Rockwool-distributør' og praler med at være en af de førende leverandører af isolering til skibsbygning. De er desuden certificeret af den russiske efterretningstjeneste FSB med tilladelse til at arbejde med statshemmeligheder.

Fra åbne kilder har Danwatch og Ekstra Bladet dokumentation for, at selskabet i perioden har leveret Rockwool-produkter for mindst 71 millioner rubler til projekter for Ruslands forsvarsministerium. Herunder over 58.000 kvadratmeter stenuldsplader og mere end 3,5 tons Rockwool-lim.

I et interview med direktøren for Severnaya skibsværft, Igor Ponomarev, som har gennemført mindst tre ordrer til en værdi af mindst 12,75 millioner rubler, luftede selskabet da også glæden ved isoleringsmaterialet.

'Til korvetter køber vi isolering fra Tizol - til fregatter, fra Rockwool', lød det i 2020.

Vympel Shipyard flød med Rockwool under konstruktionen af fire anti-sabotage skibe i 2016. Foto: Vympel Shipyard/PR
Vympel Shipyard flød med Rockwool under konstruktionen af fire anti-sabotage skibe i 2016. Foto: Vympel Shipyard/PR
 
Et af de færdigbyggede anti-sabotage skibe. Foto: Vympel Shipyard/PR
Et af de færdigbyggede anti-sabotage skibe. Foto: Vympel Shipyard/PR

Annonce:

Risikoen
Research viser, at der mellem 2016 og 2020 blev gennemført mindst 21 ordrer på Rockwool med det russiske forsvarsministerium som modtager til en samlet værdi på omkring 124 millioner rubler - knap 11,5 millioner kroner.

Blandt andet angående isolering til tre støtteskibe, mens research på russiske hjemmeside viser, at det også er brugt til fire anti-sabotagebåde til Putins nordlige flåde.

Så meget tjener de i Rusland

Rockwool har fire fabrikker i Rusland, som er datterselskaber 100 procent ejet  af Rockwool-gruppen. De er som udgangspunkt ikke er omfattet af de sanktioner , der blev indført i 2014 efter Ruslands invasion og annektering af Krim-halvøen, fordi fabrikkerne er underlagt russisk lov. 

EU slår dog også fast, at der er undtagelser. Eksempelvis kan ansatte med EU-statsborgerskab i et russisk datterselskab drages personligt til ansvar, hvis de er involveret i transaktioner i Rusland, der er i strid med sanktionerne. 

Så meget tjener de

Rockwool vil ikke oplyse om omsætningen i Rusland, men salget i Østeuropa inklusive Rusland var i 2022  813 millioner euro, hvilket er en stigning 37 procent i forhold til året før.

Rockwool har siden invasionen af Ukraine været i modvind for ikke at afhænde de russiske fabrikker. Men koncernen fra Hedehusene holder fast, at man ikke vil risikere, at Putins styre konfiskerer profitten og stjæler teknologien bag produkterne.

- I 2017 havde Rusland stået bag alvorlige krænkelser af international humanitær lov med de to ulovlige besættelser af Georgien i 2008 og Ukraine i 2014. At forsyne deres militær med udstyr til skibe, fly og artilleri indebærer en risiko for, at produkterne bidrager til internationale forbrydelser. Og i det her tilfælde med skibet Vsevolod Bobrov er den risiko materialiseret.

- Det har betydning her, at Rockwool har leveret materialet til brug i en forudsigelig og alvorlig krænkelse af menneskerettighederne. Det har de gjort, og det burde de stå til ansvar for, siger Tara Van Ho, som forsker i menneskerettigheder ved University of Essex.

Annonce:

Affejer kritikken
Ekstra Bladet og Danwatch har bedt om et interview med Rockwool om sagen for at stille en lang række spørgsmål. Kommunikationschef Michael Zarin er vendt tilbage med et skriftligt svar.

'Rockwool har ikke et kundeforhold med den russiske regering eller andre offentlige enheder. De anførte eksempler er gamle og går så langt tilbage som 2007. Situationen i dag er markant anderledes, og vi respekterer fuldt ud de til enhver tid gældende sanktioner.'

'I Rusland producerer vi ikke længere specifikke produkter til dette segment', lyder det i svaret.

Et år efter invasionen: Torturkamre, massegrave og lig i gaderne. Skrækbillederne væltede frem, da Rusland blev tvunget tilbage. Stefan Weichert, der bor i Ukraine og har dækket krigen tæt, ser tilbage på nogle af de mest skelsættende begivenheder fra et år, hvor krigen vendte tilbage til Europa

Et år efter invasionen: Torturkamre, massegrave og lig i gaderne. Skrækbillederne væltede frem, da Rusland blev tvunget tilbage. Stefan Weichert, der bor i Ukraine og har dækket krigen tæt, ser tilbage på nogle af de mest skelsættende begivenheder fra et år, hvor krigen vendte tilbage til Europa

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: