Rød alarm i Beijing: Sådan er en slem og en god dag

Det danske selskab Haldor Topsøe producerer katalysatorer, der kan rense luften i Beijing - medarbejderne mærker på egen krop, hvor slem forureningen er i storbyen

To billeder taget fra Haldor Topsøes managing directors lejlighed i Beijing, viser byen på to forskellige dage. (Foto: Kim Saaby Hedegaard)
To billeder taget fra Haldor Topsøes managing directors lejlighed i Beijing, viser byen på to forskellige dage. (Foto: Kim Saaby Hedegaard)

Den kinesiske hovedstad og millionby er gået i højeste beredskab og har slået rød alarm.

Fra på lørdag til tirsdag er forureningen så slem, at borgerne bliver opfordret til ikke at lave udendørs aktiviteter.

Smogen betyder, at der vil være en sigtbarhed på under en kilometer og forureningsniveauet bliver 25 gange højere end det tal som verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler som det højst tilrådelige.

En af de danske selskaber, som er talstærkt til stede i Beijing er Haldor Topsøe. De arbejder blandt andet direkte med at få luftforureningen under kontrol.

De producerer nemlig katalysatorer, som bruges til at rense udstødningsgasser fra blandt andet lastbiler og oliekraftværk.

Firmaet lagde onsdag et to-delt billede ud på firmaets facebook-side, der viser, hvordan forureningen kommer til udtryk i Beijing.

'De to billeder er taget fra Kims lejlighed i Beijing - det ene billede er fra en 'god' dag og det andet fra en dag med meget smog', skriver de i oplslaget.

Som en svejsehal
Den lejlighed billedet er taget fra tilhører firmaets managing director i landet, Kim Saaby Hedegaard, som over for Ekstra Bladet forklarer, hvordan det er bo i byen i de perioder, hvor forureningen er værst.

- Det er bestemt ikke rart. Folk sammenligner det med at være i en svejsehal, når der bliver arbejdet eller at være på et olieraffinaderi. Man kan både smage, lugte og mærke det på sin vejrtrækning, siger han og fortsætter:

- I dag er det glimrende vejr her og helt klart, men det kan skifte nærmest fra den ene halve dag til den anden ret voldsomt, siger han til Ekstra Bladet.

Haldor Topsøe-chefen beskriver lugten som afbrændt kul, når smogen er værst.

- Lidt ligesom du står ude i haven og alle dine naboer har tændt deres brændeovn. Det er den størrelsesorden, jeg vil sammenligne det med, siger Kim Saaby Hedegaard og forklarer, at han selv bærer maske, når smogen er tæt, og at han opfordrer sine medarbejdere til at gøre det samme.

Mange kinesere bærer konstant masker, når de bevæger sig rundt i Beijing. (Foto: AP)
Mange kinesere bærer konstant masker, når de bevæger sig rundt i Beijing. (Foto: AP)

Millionindustri med socialt ansvar
Denne forurening er en millionindustri for de firmaer, der har udviklet teknologiske løsninger, der kan være med til at afhjælpe nogle af problemerne.

Haldor Topsøe producerer katalysatorer, der er med rense udstødningsgasser i den forurenede storby.

Helt konkret fjerner katalystorerne de nitrogenoxider, der er en stor del af smog.

- Det, de gør, er, at de kan fjerne nogle af de her ting, der er med til at gøre smogen værre. Det kan både være forurening fra kulkraftværker og store lastbiler. Det er de to hovedområder, hvor de kan afhjælpe forureningen, siger Kim Saaby Hedegaard.

Den 8. december var smogen ekstrem slem i Beijing, og nu er den gal igen. (Foto: AP)
Den 8. december var smogen ekstrem slem i Beijing, og nu er den gal igen. (Foto: AP)

Kim Saaby Hedegaard forklarer, at de sælger disse løsninger til flere storbyer i verden, hvor der er store forureningsproblemer. Derfor er produktionen vigtig for virksomhedens økonomi, men det er ikke dem eneste grund til, at firmaet har kastet sig ind i forureningskampen,

- Vi er opdraget af Haldor Topsøe, der har stiftet virksomheden, til at tænke, at der hvor teknologi og løsninger for alvor gør en forskel, er når de hjælper de mennesker, der har det svært, siger Kim Saaby Hedegaard og fortæller om en situation, der for alvor gjorde indtryk på ham.

- Forleden dag i elevatoren op til min lejlighed, der mødte jeg et kinesisk par i starten af 30’erne. De havde en lille baby på under et år, som sad med maske på i barnevognen. Det er bare forkert, tænkte jeg.

- Kan I reelt gøre nogen forskel, når problemerne er så store?

- Jeg mener faktisk, at vi kan gøre rigtig meget, men det er klart, at dem der kan løse problemerne er den kinesiske regering. Men alt, hvad vi kan gøre for at støtte, hjælpe og være klar til at hjælpe produkterne, det synes jeg, at vi er forpligtigede til, fordi vi kan.      

1 kommentar
Vis kommentarer