Røde Kors-arbejder i Rumænien: Børnene skreg for at komme op til mig

Afsløringen af horrible forhold på rumænske børnehjem rystede for 25 år siden hele verden. I tre år var danske Merete Råschou udstationeret for Røde Kors i landet, hvor hun tog sig af de aller-sygeste børn

Merete sammen med et af børnene på et rumænsk børnehjem. (Privatfoto)
Merete sammen med et af børnene på et rumænsk børnehjem. (Privatfoto)

– Når jeg åbnede døren ind til stuerne, hvor børnene lå, så skreg de for at komme op i mine arme. For nogle af dem var det først gang i deres liv, at de blev taget op, da jeg ankom til børnehjemmet. Den der massive glæde ved at se et menneske gjorde så stærkt indtryk på mig. Det glemmer jeg aldrig.

Sådan fortæller Merete Råschou om forholdene på de rumænske børnehjem, hvor hun var udstationeret fra 1990 til 1993. Her arbejdede hun i kølvandet på skandalen, der rullede for omtrent 25 år siden.

Billeder af syge, afmagrede børn, der lå i rustne tremmesenge i deres egen afføring og uden nogen form for kærlighed eller omsorg, gik verden rundt i månederne efter den rumænske diktator Nicolae Ceausescus fald første juledag 1989. Som følge af hans fler-børns politik, hvor kvinder blev pålagt at føde fire børn og abort blev gjort ulovligt, modtog de kæmpestore statsinstitutioner op mod 170.000 uønskede babyer under styret.

Billedet er taget af Merete, da hun arbejdede på børnehjemmene. (Privatfoto)
Billedet er taget af Merete, da hun arbejdede på børnehjemmene. (Privatfoto)
 

Børnene opgav livet
De børn blev svigtet på det groveste, viste billeder og tv-indslag, og Merete Råschou oplevede det på egen hånd. Sammen med en læge, sygeplejerske, fysioterapeut og en psykolog var det hendes opgave at tage sig af de allersvageste på institutionerne. Modsat det faste personale, som forsøgte at løfte de stærkeste børnehjemsbørn. De, der havde en chance.

– De børn, vi tog os af, kaldte man de u-underviselige. Børn, man ikke kunne lære noget. Og som det ikke kunne betale sig at gøre noget ved. Nogle blev ikke ret gamle. De opgav simpelt hen livet, fortæller hun i dag til EKSTRA.

På visse børnehjem var der tilknyttet en slags skole, men på andre institutioner var de simpelt hen for syge til at blive undervist. Her arbejdede Merete primært – midt i helvedes forgård.

Flere børn havde fysiske og psykiske handikap, som herhjemme i Danmark straks ville have udløst specialiseret behandling og støtte. Her lå de bare i deres tremmeseng. Fejlernærede og fyldt med skab og fnat. En stor del havde sågar fået aids, fordi personalet brugte forurenede kanyler til at tage blodprøver for diverse sygdomme.

– Aids-børnene var det tungeste, de ville jo under alle omstændigheder få et meget kort liv.  Jeg blev forstemt af at være der, fortæller hun.

Børn løjet raske
Mange danske, barnløse forældre adopterede i starten af 90'erne fra Rumænien. Senere kunne Ekstra Bladet afsløre at de mishandlede og syge rumænske børnehjemsbørn blev løjet raske, når adoptivforældrene kom og hentede dem. I 2005 viste en undersøgelse fra Familiestyrelsen, at børnene fra Rumænien havde store psykiske og sociale problemer.

I dag - omkring 25 år senere - er tilværelsen stadig svær for en del af dem. I EKSTRA kan du møde Vasile, Signe og Pernille, der fortæller deres historier. Om hvordan svigtet og mishandlingen i deres tidligste år, har mærket dem for livet.

Læs hele Meretes historie samt vasile, Signe og Pernilles beretninger i EKSTRA.

Børnene på de rumænske børnehjem lå det meste af deres opvækst i en tremmeseng, her blev de også madet og fik skiftet deres ble (Foto: Privatfoto) Tæt på Husker du Rumæniens 'KZ-børn'? Her er de i dag

 

Læs Ekstra Bladets reportage fra 1990

1 af 2 Merete Råschou glemmer aldrig børnene, hun lærte at kende i Rumænien. (Foto: Philip Davali)
2 af 2 Merete sammen med et af børnene på et rumænsk børnehjem. (Privatfoto)
83 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere