Røde Kors i shitstorm efter 900.000 sms'er: 'Hvad fanden bilder I jer ind?'

Røde Kors er havnet i en shitstorm efter gårsdagens indsamling

Røde Kors samlede søndag 18,4 millioner kroner ind. Nu stjæler en sms fokus. Foto: Privat/Polfoto
Røde Kors samlede søndag 18,4 millioner kroner ind. Nu stjæler en sms fokus. Foto: Privat/Polfoto
Følg Samfund

’Vær VENLIG ikke at sende tigge-sms kl. 05.59 om morgenen??? Med en alvorligt syg mor er den slags altid forbundet med der er sket noget. Jeg har før givet udtryk for jeg ikke støtter Røde Kors, hvorfor bliver I så VED med at kontakte mig???’

Sådan lyder én ud af flere vrede kommentarer, der siden søndag aften er tikket ind på Røde Kors’ Facebook-side efter gårsdagens indsamling, der indbragte i alt 18,4 millioner kroner.

Det er nemlig ikke det to-cifrede millionbeløb, men en uopfordret tekstbesked, der har stjålet fokus på nødhjælpsorganisationens sociale medier siden endt indsamling søndag aften.

SMS'er med denne ordlyd er siden søndag aften sendt ud til 900.000 danskere. Foto: Privat
SMS'er med denne ordlyd er siden søndag aften sendt ud til 900.000 danskere. Foto: Privat
 

’Det er noget rigtigt svineri at I sender sms ud til folk, f.eks mig, jeg har ikke på nogen måde givet udtryk for at I må kontakte mig så når I gør det kan det kun betegnes som chikane. I får aldrig mere bare én krone i støtte mere’, lyder en af de mange kommentarer fra en af de 900.000 danskere, som søndag aften eller mandag morgen har fået tilsendt en sms-opfordring fra Røde Kors.

Røde Kors havde søndag aften over 17.000 frivillige på gaden, som samlede ind til flygtninge i Bangladesh, koleraramte og underernærede børn i Yemen og husly til stormofrene i Caribien.

Kommunikationschef hos Røde Kors, Klaus Nørskov, fortæller til Ekstra Bladet, at man har købt adgang til telefonnumrene gennem data- og analysehuset Geomatic A/S, og at 900.000 har fået tilsendt en sms.

- Vi er sat i verden for at hjælpe sårbare mennesker, og vi samler penge ind ved at henvende os til mennesker. Men vi ønsker selvfølgelig ikke at genere nogen, siger Klaus Nørskov.

Han understreger, at selvom kritikken i første omgang også gik på, at den udsendte besked kostede penge at afmelde, så er det ikke tilfældet. Beskeden er altså gratis at fravælge med en sms til 1240.

Geomatic A/S bekræfter, at Røde Kors har købt telefonnumrene hos dem, og understreger, at både Røde Kors' sms-udsendelse og analysehusets levering af de 900.000 telefonnumre lever op til al gældende lovgivning.

- Alle telefonnumre, Geomatic leverer, trækkes ud af telefonbogen, som er offentligt tilgængelig i henhold til loven om teledata. De numre, vi har leveret til Røde Kors, er altså numre, der står i telefonbogen, siger Jeanette Mayland Olsen, der er presse- og PR-chef hos Geomatic A/S.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+