Røverkøb for 15 mio. kr.: Sharia-sheik fik over en halv milliard i værdier

For 15 millioner kroner har de saudiarabiske købere af statens vaccine-fabrik fået maskiner, medarbejdere og rettigheder til mere end en halv milliard kroner

Få et kort indblik i hele sagen her.
Følg Samfund

Sharia-sheiken Abdulaziz Hamad Aljomaih, der har stået i spidsen for saudiarabiske Aljomaih Groups opkøb af den danske stats vaccine-produktion, har lagt 15 millioner kroner i den danske statskasse.

For det beløb har han købt en fabrik, der af konsulenter fra PwC er vurderet til at være over en halv milliard kroner værd.

Det fremgår af hemmelige dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Her beskrives det blandt andet, hvordan maskiner og bygningsinstallationer er vurderet til 262 millioner kroner, ligesom værdien af vaccine-fabrikkens knap 500 medarbejdere er opgjort til 14 millioner kroner.

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma Aljomaih Group har givet 15 millioner kroner for statens vaccine-fabrik, som indeholdte værdier for over en halv milliard kroner. Privatfoto
Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma Aljomaih Group har givet 15 millioner kroner for statens vaccine-fabrik, som indeholdte værdier for over en halv milliard kroner. Privatfoto

Rettigheder for millioner
Oven i det kommer værdien af rettigheder på diverse vacciner, som fabrikken tidligere har produceret - og som sheiken overtager produktionen af. Rettighederne er opgjort til at have en værdi på mellem 263 og 363 millioner kroner.

Alt i alt en samlet værdi for maskiner, medarbejdere og rettigheder på mindst 539 millioner kroner.

PwC vurderer i dokumenterne, at en køber 'formentlig ikke er villig til at betale den fulde værdi af vaccineproduktionen, men kun i størrelsesordenen 50 procent af værdien.'

Derfor skyder konsulenterne på, at fabrikken kan sælges for op mod 285 millioner kroner.

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Billig husleje
Ved købet af vaccine-produktionen har Aljomaih Group ikke overtaget selve bygningerne, som fortsat ejes af Statens Serum Institut.

Til gengæld har staten, som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, indgået en aftale med sheiken om, at han de første fire år kun betaler tre millioner kroner i husleje om året, selvom flere udlejere af erhvervsejendomme over for Ekstra Bladet fastslår, at markedsprisen for det 30.000 kvadratmeter store lejemål midt i København ligger omkring 40 millioner kroner.

Dermed er der tale om en årlig rabat på omkring 37 millioner kroner.

Efter fire år stiger huslejen ifølge kontrakten til et sted mellem 25 og 55 millioner kroner.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet har det kostet statskassen 3,1 millioner kroner at få udarbejdet rapporten, der værdisatte vaccine-produktionen til op mod 285 millioner kroner.

Politiker om vaccine-salg: - Sindssyg dårlig handel

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind