Roma-ekspert: Jeg tror ikke den familie kan integreres

Forsker med speciale i romaer mener ikke, der skal tages særlige hensyn til kriminelle romafamilier som Levakovic-familien, men advarer samtidig mod fordomme

Gimi Levakovic giver den som godfather i baghaven på Amager. Foto: Jakob Jørgensen
Gimi Levakovic giver den som godfather i baghaven på Amager. Foto: Jakob Jørgensen

- Jeg tror ikke, at den familie kan integreres. De er vant til et liv med store biler, og de vil sikkert ikke synes, at de tjener nok, hvis de har et job som postbud eller et rengøringsjob.

Sådan lyder det fra Peter Bakker fra Aarhus Universitet, som blandt andet forsker i romaers sprog og identitet, om den kontroversielle og højaktuelle Levakovic-familie.

Ekstra Bladet har talt med forskeren for at få en vurdering af romafamilien, som selv kalder sig sigøjnere, og et indblik i den kultur, de er en del af.

Gimi Levakovic, der betegner sig som bossen i sin familie, vil ikke finde sig i, at den rivaliserende norske sigøjnerfamilie Karoli truer og spreder rædsel i det nordiske sigøjnermiljø. Privatfoto Samfund Levakovic i nordisk sigøjnerstrid

- Det er desværre oftest de kriminelle romaer, som I journalister og andre gerne vil høre om. Men størstedelen af romaerne er almindelige mennesker, der passer deres job. Bare her på mit felt på universitetet har vi fire professorer med romabaggrund, siger han.

Kritikken er haglet ned over familien Levakovic, efter den svært kriminelle romafamilie i aftes tonede frem i et dokumentarprogram på TV2.

Gimi og andre medlemmer af Levakovic familien tonede i aftes frem på TV2. (Foto: TV2). Samfund Raser over Levakovic-familien efter TV2-program

Politikere fra blandt andet SF og Konservative har ikke lagt fingre imellem.

- Det piner mig, at vi har betalt så mange penge til indsatser, som bare ikke har nyttet en skid, lyder det fra SF's integrationsordfører, Karina Lorentzen, med henvisning til familiens helt særlige sociale situation.

Ekstra Bladet har afdækket storfamiliens forhold siden 2011 og har blandt andet dokumenteret, at den over en periode på lidt over fire år kostede Københavns Kommune svimlende 16,8 mio. kr. i sociale ydelser.

21-årige Santino Levakovic, søn af sigøjnerbossen Gimi, bedyrer sammen med sin far i TV2’s nye dokumentar, at familien er færdige med kriminalitet. Santino fik dog både en dom for tyveri under optagelserne ligesom han er tiltalt i en voldssag. (Privatfoto) Krimi Det så du ikke på TV: Sigøjner-sønner dømt under optagelser

Arbejde er ikke noget, Levakovic-familien praktiserer, til gengæld har familiemedlemmerne hundredvis af kriminelle forhold på cv'et, heriblandt grov kriminalitet som røverier, vold og voldtægt.

- Vi har at gøre med en familie, der er uden for pædagogisk rækkevidde. Der er kun en ting, der hjælper, og det er mere konsekvens og mindre blødsødenhed, mener Brian Mikkelsen, tidligere justitsminister for Konservative, som skruer yderligere op for retorikken:

- Hvis man ikke vil det danske samfund, så må man få et spark i rumpetten og så ud af klappen, siger han.

Her ses Carlos Daabas, som nr. 3 fra højre, og Houssam Daabas (nr. 3 fra venstre). privatfoto. Krimi Storkriminel familie: Bag vold, afpresning og narkohandel

Roma-ekspert Peter Bakker er enig i, at der ikke skal tages særligt hensyn til kriminelle romafamilier:

- Hvis familien er kriminel, så skal de selvfølgelig behandles som kriminelle.

Her ses medlemmer af Danmarks mest kriminelle failie. Fra venstre er det familiens overhoved Gimi Levakovic - midten Stefano som blev udvist sidste måned for hjemmerøveri og til højre - Jimmi Levakovic Samfund EU: Integration af danske sigøjnere mislykket

- Hvis jeg skulle ansætte en medarbejder og skulle vælge mellem en fra deres familie og en anden person, så ville jeg nok tænke over det og højst sandsynligt vælge den anden. Men det er ikke, fordi det er en romafamilie, det er fordi de er kriminelle. Andre ville jeg gerne hyre, hvis jeg ellers havde muligheden, siger Peter Bakker og fortsætter:

Krimi Sigøjnerboss: - Vi har aldrig fået en chance

- Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle romafamilier lever af berigelseskriminalitet, og det er måske mere udbredt end hos andre familier.

- Men hvis det var en tysk eller albansk familie, der var kriminelle, så ville man bare betragte dem som kriminelle. Men når det er romaer, så tror mange, at de er kriminelle, fordi de er romaer. Og det er lidt trist.

- Det er desværre sådan, at mange romaer både her i Danmark og i andre lande må skjule deres baggrund, eksempelvis for at kunne få job eller lejlighed.