Romney: Samtale med Ukraines leder er dybt foruroligende

Udskrift af samtale med Ukraines leder viser, at Trump ønskede hjælp til at finde belastende ting om Biden

Tidligere præsidentkandidat Mitt Romney er bekymret efter offentliggørelsen af Trumps samtale med den ukrainske præsident. Foto: David Goldman
Tidligere præsidentkandidat Mitt Romney er bekymret efter offentliggørelsen af Trumps samtale med den ukrainske præsident. Foto: David Goldman
Følg Samfund

USA's justitsministerium har onsdag eftermiddag dansk tid offentliggjort et udskrift af en samtale, som præsident Donald Trump har haft med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Den republikanske senator Mitt Romney kalder det "dybt foruroligende" ifølge AFP.

- Dette forbliver dybt foruroligende, og vi må se, hvor det fører hen. Men den første reaktion er, at det er foruroligende, siger den tidligere præsidentkandidat, der tabte valget til præsident Barack Obama i 2012.

Udskriftet viser, at Trump flere gange forsøger at overtale Zelenskij til at efterforske den demokratiske præsidentkandidat og tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn Hunter Bidens økonomiske interesser i Ukraine.

- Der tales meget om Bidens søn, siger Trump på et tidspunkt i samtalen, der fandt sted 25. juli.

- Biden stoppede anklagemyndigheden (i Ukraine red.), og mange mennesker ønsker at finde ud af det, så alt, hvad du kan udrette sammen med justitsministeren, vil være fint, siger han videre.

Zelenskij lover, at hans nye chefanklager "vil se på sagen" og synes ikke at have nogen forbehold over for at efterforske Biden.

Trump beder ham og hans regering om at samarbejde med den amerikanske justitsminister, William Barr, og Trumps advokat, Rudy Giuliani - om at granske Biden og hans søn.

Bidens søn blev i 2014 bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab. Selskabet er involveret i en skattesag i Ukraine. Men der er dog ingen oplysninger om, at Hunter Biden er en del af sagen.

Hele affæren tog fart i sidste uge. Her kunne Washington Post fortælle, at en whistleblower 12. august afslørede over for myndighederne i USA, at Trump havde haft en samtale med en udenlandsk leder, som Trump havde forsøgt at presse.

Whistlebloweren mente, at sagen var så alvorlig, at han indberettede den til en generalinspektør i den amerikanske efterretningstjeneste. Det har siden vist sig, at samtalepartneren var Zelenskij.

Men sagen blev ikke, som det er sædvane, oplyst over for Kongressen.

Telefonsamtalen indgår som et vigtigt element i den rigsretssag, som den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, tirsdag bebudede, at hun vil tage skridt til mod Trump.

- Det er den største enkeltstående menneskejagt i amerikansk historie, lyder reaktionen fra Trump onsdag eftermiddag dansk tid. Her deltager han i et møde i FN's bygning i New York.

Biden forsøgte i 2016 som USA's vicepræsident at overtale regeringen i Ukraine til at fyre chefen for den offentlige anklagemyndighed.

Det var et krav, som også de europæiske allierede havde, fordi han blev anset som en forhindring for at opklare sager om korruption i Ukraine.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+