Annonce:
Annonce:

Rumforsker efter mystisk lysglimt: Her er der god chance for at finde meteorsten

Særligt mange henvendelser fra borgere i området umiddelbart øst for Roskilde Fjord giver DTU-forsker opfattelsen af, at fragmenter fra mystisk himmelfænomen kan findes dér

Her kan du se en privat video af en have, der pludselig lyser fuldstændig op af lysglimtet.
Annonce:
Følg Samfund

Så du meteoren? Har du video eller billeder? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst) - Husk navn og adresse

Flere end hundrede henvendelser til Ekstra Bladet lørdag aften og natten til søndag er måske det bedste statistiske materiale, som der i øjeblikket er for danske rumeksperter til at få lokaliseret, hvor fragmenter fra en mulig meteorsten er faldet til jorden.

Det fortæller rumforsker ved DTU, Kristoffer Leer, søndag morgen til Ekstra Bladet.

På baggrund af de registreringer, som Ekstra Bladets læsere har foretaget, vurderer han, at det vil være en god idé at lede i området mellem Holbæk, Roskilde, Frederikssund og Viby på Sjælland. Nærmere betegnet området omkring den sydlige del af Roskilde Fjord.

Det skyldes, at Ekstra Bladet har fået ekstra mange henvendelser fra netop den del af Sjælland.

Annonce:

- Umiddelbart vil det være et oplagt sted at begynde at lede i det område, siger Kristoffer Leer til Ekstra Bladet.

Privat optagelse fra lysglimt ved huset.

Mystisk lysglimt og kæmpe brag over Danmark

Jo højere lyd desto tættere på
Ud fra billeder på utallige overvågningskameraer fra især danske husejere kan Ekstra Bladet konstatere, at der klokken 22.08 lørdag aften kom et mystisk lysglimt på himlen, som af øjenvidner havde et blåt skær. Enkelte bruger betegnelsen 'ildkugle' og sammenligner det med et stjerneskud, der bare var mange gange mere klart.

Mens vidner i Sønderjylland har observeret ildkuglen på en måde, hvor den nærmest faldt lodret ned over himlen og forsvandt i horisonten i retning mod Sjælland, så er der i området omkring Roskilde Fjord også konstateret en meget kraftig buldrende lyd, der beskrives som tordenlignende og som et brag.

Annonce:

- Det er klart, at jo højere, lyden er, desto tættere på er ildkuglen, forklarer Kristoffer Leer.

Så langt mod syd som på motorvejen ved Hamborg har et enkelt af Ekstra Bladets vidner også set lysglimtet.

Komet eller Meteor
Ifølge Kristoffer Leer er der to muligheder for, hvad det er, som mange danskere har set lørdag aften. Enten er det en meteorsten, eller også er det en komet. Og mens meteorstenen er en rigtig sten, som brænder op i atmosfæren, så består en komet af is. Hvis det var en komet, så er der altså ikke noget tilbage, når den lander på jorden, for den vil ifølge Kristoffer Leer smelte helt. Om ikke andet så vil det ske umiddelbart efter, at den er landet.

Ifølge Kristoffer Leer kan meteorstenen godt være splittet op i flere dele, så der er faldet stykker ned flere steder i landet, men der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at det også er tilfældet her.

Annonce:

DTU har faktisk aktiviteter i lige præcis det område, hvor Kristoffer Leer altså anslår, at det kan betale sig at lede efter meteorstenen. Det astronomiske observatorium Brorfelde ligger således ganske tæt på Roskilde Fjord.

- Og jeg skal faktisk dertil mandag i en anden anledning. Det bliver vanvittigt spændende, siger Kristoffer Leer til Ekstra Bladet.

Det skal du gøre
Der er ifølge Kristoffer Leer ikke umiddelbart nogle tekniske redskaber i Danmark, som kan hjælpe forskerne med at finde det objekt, der bevægede sig hen over aftenhimlen. Astronomiske måleanordninger fra jorden er typisk sat til at registrere meget store meteorer og slet ikke de mindre af slagsen, som der jævnligt falder ned.

- Derfor er vi afhængige af øjenvidneberetninger, siger Kristoffer Leer.

Annonce:

Hvis man observerer en sten, der kan se brændt og unaturlig ud, når man alligevel er ude at gå en søndagstur eller gør haven forårsklar, så skal man ifølge Kristoffer Leer tage et billede af den og kontakte Geologisk Museum. Ekstra Bladet hører naturligvis også meget gerne fra den person, der måtte være så heldig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: