Rusland er på kollisionskurs med EU efter spionagedom

EU reagerer usædvanligt skarpt på russisk spionagedom mod estisk betjent og kræver ham løsladt øjeblikkeligt

En russisk domstol har idømt en politimand fra Estland, Eston Kohver, 15 års fængsel for spionage. Det sker efter en stærkt kontroversiel anholdelse, der ifølge Estland foregik på estisk territorium.

EU kræver, at Rusland øjeblikkeligt løslader betjenten, Eston Kohver.

Han er dømt ved en domstol i regionen Pskov, efter at være anklaget for spionage, våbenbesiddelse og for ulovligt at krydse grænsen, oplyser hans beskikkede russiske forsvarer.

Kohver blev anholdt i september sidste år.

Nato-landet Estland reagerede dengang med stor vrede og lod forstå, at russiske agenter havde krydset grænsen for at anholde den estiske politimand, der var på en særlig grænsemission.

Og vreden er onsdag ikke mindre fra EU, som umiddelbart efter dommen protester skarpt til de russiske myndigheder.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, siger, at det er EU' klare opfattelse, at Kohver blev anholdt af russiske agenter på estisk område i strid med folkeretten.

- Kohvers bortførelse og efterfølgende ulovlige tilbageholdelse i Rusland udgør en klar overtrædelse af folkeretten, siger hun.

- Kohver er blevet frataget retten til retfærdig retssag. Der var ingen offentlig bevisførelse i sagen, den estiske konsul fik ikke tilladelse til at være til stede ved bevisgennemgangen, og Kohver blev frarøvet en passende legal bistand.

- EU-landene opfordrer Den Russiske Føderation til at handle i overensstemmelse med dets internationale forpligtelser og øjeblikkeligt løslade Kohver og garantere hans sikre tilbagevenden til Estland, lyder det i den usædvanligt hårde erklæring fra Mogherini.

0 kommentarer
Vis kommentarer