Rusland ser nordisk ministerkontor som fremmed agent

Nordisk Ministerråds kontor i Skt. Petersborg har fået status som 'udenlandsk agent' af de russiske myndigheder, hvilket tvinger kontoret til at lukke

Minister for by, bolig, og landdistrikter, Carsten Hansen (S), hæver stemmen over for Rusland. Foto: Carsten Bundgaard
Minister for by, bolig, og landdistrikter, Carsten Hansen (S), hæver stemmen over for Rusland. Foto: Carsten Bundgaard

Medarbejderne på Nordisk Ministerråds kontorer i Rusland bliver nu kaldt 'udenlandske agenter' af det russiske Indenrigsministerium.

Derfor er arbejdet med det russiske civilsamfund blevet umuligt, og rådets arbejde på kontorerne i Skt. Petersborg og Kaliningrad lukkes ned på ubestemt tid.

Den danske formand for gruppen af nordiske samarbejdsministre, Carsten Hansen (S), mener, at Rusland tvinger de nordiske lande til at lukke kontorerne efter 20 år uden problemer.

- At fortsætte vores aktiviteter under status som udenlandsk agent er uacceptabelt for de nordiske landes regeringer. Vi har forsøgt at få ændret status, men uden held, og russerne vil ikke give os et klart svar på hvorfor, siger Carsten Hansen til Ekstra Bladet.

Intet samarbejde med agenter

Politik USA indfører nye sanktioner mod Rusland og separatister

Beslutningen om at lukke kontorer blev truffet, da de nordiske samarbejdsministre i dag mødtes i Grønland. Årsagen var, at arbejdet er umuligt, når man betragtes som fremmed agent, fordi de russiske myndigheder og NGO'er ikke vil samarbejde med 'agenter'.

Samarbejdet med Rusland er fortsat vigtigt for Nordisk Ministerråd, og i den nærmeste fremtid vil det vise sig, om der overhovedet er et samarbejde.  Årsagen til det pludselige James Bond-stempel skyldes ifølge den danske minister den diplomatiske krise i Ukraine.

Fem personer er anholdt og mistænkt for at være involveret i drabet på Boris Nemtsov, der blev dræbt på åben gade nær Kreml i den russiske hovedstad. (Foto: AP) Krimi Medlem af russisk rettighedsråd: Nemtsov-anholdt viste tegn på tortur

- Russerne er i gang med at få fremmed politisk virksomhed ud af landet. Det skyldes formentlig annekteringen af Krim-halvøen, og den diplomatiske krig som er fulgt efter. EU er kommet med sanktioner, og det her, er så en del af russernes svar, siger Carsten Hansen.

Det er dog uvist, hvornår kontorerne vil være helt lukket ned.

- En så omfattende virksomhed som den Nordisk Ministerråd har haft i Rusland kan ikke indstilles over en nat. Det forudsætter et organisatorisk og administrativt stort arbejde – både i relation til myndigheder, samarbejde og ansatte, siger Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Krig & katastrofer En dræbt og flere såret trods Ukraines våbenhvile

Kontorerne i Nordvestrusland har sammenlagt omkring 25 medarbejdere, som vil blive berørt af beslutningen. Budgettet lyder på omkring 60 millioner kroner, som blandt andet går til projekter for mere pressefrihed.

Nordisk Ministerråd er de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan. Nordisk Ministerråd arbejder for fælles nordiske løsninger til gavn for alle i Norden.

83 kommentarer
Vis kommentarer