Rusland svarer igen: Udviser 23 britiske diplomater

23 britiske diplomater skal være ude af Rusland inden for en uge, siger udenrigsministeriet i Moskva

Storbritanniens ambassadør i Rusland, Laurie Bristow, første ord til pressen efter Ruslands gengældelsesaktion. (Video: AP)
Følg Samfund

Det russiske udenrigsministerium meddeler lørdag, at det udviser 23 britiske diplomater.

De har fået en uge til at pakke deres kufferter og være ude af landet.

Samtidig meddeler ministeriet, at Rusland annullerer tilladelsen til det britiske generalkonsulat i Sankt Petersborg - det må derfor lukke.

Briterne skal også lukke British Council. Det er Storbritanniens organisation for kultur- og uddannelsesmæssig samarbejde internationalt.

Ifølge hjemmesiden for British Council i Rusland ligger det i Moskva.

- 23 diplomater på den britiske ambassade i Moskva erklæres persona non grata og skal være ude inden en uge, hedder det i en erklæring fra udenrigsministeriet.

Erklæringen er udsendt, kort efter at Storbritanniens ambassadør, Laurie Bristow, har fået overbragt samme besked på et møde i ministeriet.

I London siger det britiske udenrigsministerium, at Ruslands reaktion er som ventet. Videre siger ministeriet, at Storbritanniens nationale sikkerhedsråd i næste uge skal drøfte situationen.

Udvisningen kommer som svar på, at Storbritannien i onsdags udviste 23 russiske diplomater. Det skete i kølvandet på angrebet med nervegift mod en russisk eksspion og hans datter.

Sergej Skripal og datteren Julia blev 4. marts fundet bevidstløse i byen Salisbury i det sydvestlige England.

Skripal er tidligere dobbeltagent, men kom til Storbritannien i 2010 i forbindelse med en udveksling af spioner mellem Rusland og USA.

Rusland har afvist at have noget at gøre med angrebet i Salisbury. Men den køber briterne ikke.

Boris Johnson, Storbritanniens udenrigsminister, sagde fredag, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, formentlig tog beslutningen om at bruge nervegift mod Skripal.

- Vores uenighed med Putins Kreml og med hans beslutning - for vi tror, at det er overvejende sandsynligt, at det var hans beslutning - handler om at bruge nervegift i Storbritanniens gader, i Europas gader, for første gang siden Anden Verdenskrig, sagde Boris Johnson

Denne melding blev mødt med vrede i Moskva.

- Det er chokerende og utilgiveligt, sagde Putins talsmand, Dmitrij Peskov, senere fredag.

Han tilføjede, at briternes udenrigsminister med anklagen har brudt alle former for takt og tone i diplomatiet.

Ifølge AFP fastholder Storbritanniens premierminister, Theresa May, at Rusland er skyldige i giftangrebet mod Sergej Skripal.

- Ruslands svar ændrer ikke noget på kendsgerningen, nemlig et drabsforsøg på to personer på britisk jord. Og der er ingen anden konklusion, end at den russiske stat er skyldig, siger hun ifølge nyhedsbureauet i en tale lørdag til forårssamlingen i det britiske konservative parti.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+