Russerne kommer: Kan gøre krav på nazi-guldtog

Hvis det lykkes de polske myndigheder at finde frem til de sagnomspundne nazi-guldtog, så kan russerne gøre krav på skatterne

Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet. Her kan du se video fra den område, hvor toget muligvis befinder sig. (Foto: AP)

Historien om Indiana Jones er amerikansk, men virkelighedens Indiana Jones' skat kan ende med at havne hos russerne.

Endelig det lykkedes de polske myndigheder at få konkrete beviser på, at det mystiske nazi-guldtog fra Anden Verdenskrig rent faktiske eksisterer.

På et pressemøde fredag formiddag i den polske hovedstad Warszawa offentliggjorde vicekulturminister Piotr Zuchowski, at ministeriet havde set beviser på, at toget eksisterer.

- Informationen om, hvor toget er befinder sig og hvad det indeholder er blevet afsløret. En person har fortalt sine hemmeligheder om toget på sit dødsleje, sagde Piotr Zuchowski.

Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet (Foto: AP) Samfund - 28. aug. 2015 - kl. 20:12 Mysteriet om nazi-guldtoget måske opklaret

Men nu er det slet ikke sikkert, at polakkerne får andel i guldet.

Russerne kommer
Ifølge en russisk advokat kan nazi-guld, smykker og våben snildt ende hos Putin i Kremlin.

- Repræsentanter fra Rusland skal uden tvivl involvere sig i at finde værdien på de fundne ting, hvis toget bliver lokaliseret. Hvis ejendelene er blevet taget fra et område, der tilhørte Sovjetunionen, må de bliver afleveret tilbage til Rusland, siger advokaten Mikhail Joffe til det russiske nyhedsmedie Sputnik.

Artiklen fortsætter under billedet

Men selv om russerne muligvis vil gøre krav på nazi-guldet i Polen, så hopper polakkerne ikke med på den ide.

Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet (Foto: AP) Samfund - 30. aug. 2015 - kl. 07:23 Advarsel til skattejægere: Jagt ikke nazi-guldtoget

- De analyser, som vi har fået fra vores advokater, giver et klart billede af, at de fundne ting tilhører Polen, siger viceminister Piotr Zuchowski til den polske radio Jedynka.

Unikt skattekammer
Siden de polske myndigheder offentliggjorde, at det sagnomspundne nazi-guld med 99 procents sikkerhed findes, så har Anden Verdenskrig-nørder spekuleret i, om værdigenstande fra det såkaldte Amber Room skulle befinde sig inde i toget.

'Amber Room' er et historisk kammer i Katharina Paladset nær Sankt Petersborg, hvor panelerne er dekoreret med guld og rav. Men under Anden Verdenskrig forsvandt rummet.

Se også: Ekspert om nazi-guldtog: Derfor kan det være sandt

Det er ikke blevet set siden, men ifølge eksperter er rummets indhold vurderet til op mod 2,5 milliarder danske kroner. Det er blandt derfor, at russerne gerne vil se naziguld-togets indhold lande i Rusland.

Advarsel til skattejægere
Udover russerne, så skal de polske myndigheder også koncentrere sig om skattejægere. Det frygtes, at de vil forsøge at finde toget, før de officielle efterforskere når frem til stedet. Men det er en dårlig ide.

Det vrimler med miner i området, oplyser den polske vicekulturminister Piotr Zuchowski.

- Vi har observeret flere skattejægere i Walbryzh-regionen, efter at informationen om guldtoget kom ud. Jeg appellerer på det kraftigste til at stoppe med at lede.

- Inde i det skjulte tog - som jeg er overbevist om eksisteret - kan der være farligt materiale fra Anden Verdenskrig. Der er stor chance for, at toget er belagt med miner, siger Piotr Zuchowski ifølge Sky News.

99 procent sikre
På et pressemøde i den polske hovedstad Warszawa offentliggjorde samme Piotr Zuchowski, at ministeriet havde set beviser på, at toget eksisterer.

- Informationen om, hvor toget er befinder sig og hvad det indeholder er blevet afsløret. En person har fortalt sine hemmeligheder om toget på sit dødsleje.

Se også: Gemmer forsvundet naziguldtog sig her?

- Vi har nu set beviser på, at toget eksisterer på et billedet taget ved hjælp af en radar, siger Piotr Zuchowski.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Smykker, våben og kunst
Det er stadig uklart, hvad der rent faktisk befinder sig inde i toget, men ifølge Piotr Zuchowski er der tale om smykker, våben, kunst og gamle dokumenter.

- Vi ved ikke, hvad der er inde i toget, men pansrede tog indeholder normalt enormt dyrebare ting. Dette tog er pansret, så det er en stor ledetråd.

Selv om alt tyder på, at toget er blevet fundet, så vil ministeriet kun sige, at de er 99 procent sikre på, at det eksisterer. Først efter de er nået frem til toget, vil de bekræfte det 100 procent.

Og det kan godt tage sin tid, før det sker.

1 af 8 Nazisterne konfiskerede massevis af guld og andre rigdomme fra de millioner af jøder, de udraderede under Anden Verdenskrig. Historien om et tog fyldt med rigdomme er aldrig blevet verificeret, men nu påstår to personer, at de har fundet det i Polen. Billedet her forestiller guld-vielsesringe, som nazisterne tog fra fangerne i Buchenwald Koncentraionslejr under krigen. (Foto: Polfoto)
2 af 8 Den amerikanske museumsdirektør på Metropolitan Museum of Art James J. Rorimer undersøger noget af guld- og sølvstøvet, som den amerikanske hær fandt på slottet Neuschwanstein ved Füssen i Bayern tæt på grænsen mellem Østrig og Tyskland. Man fandt også store lagre af stjålne kunstgenstande fra museer i det besatte Europa. (Foto: AP)
3 af 8 En ekspert i gang med at vurdere nazisternes tyvekoster under hvælvingerne af Reichsbank i Frankfurt i juli 1945. Løjtnant Robert B. Kelso er også til stede. (Foto: AP)
4 af 8 Soldater fra den amerikanske hærs 7. arme fandt på Neuschwanstein Slot i de østrigske alper en omfattende samling værdier – berømte malerier, antikke smykker, guld og søl. Man forsøgte herefter at hitte rede i, hvem tingene tilhørte for at levere dem tilbage til ejerne. (Foto: AP)
5 af 8 Billedet viser en del af omkring 100 ton guldbarer, som var skjult I en saltmine nær Merkers, sydvest for Gotha i Tyskland, som amerikanske soldater fandt 7. april 1945. (Foto: AP)
6 af 8 Amerikanske eksperter forsøger i juli 1945 at få overblik over guldbarerne, som blev fundet i hvælvingerne under Reichsbank i Frankfurt. Dertil kom mængderne af juveler – herunder de tyske kronjuveler, som nazisterne også havde raget til sig under Anden Verdenskrig. (Foto: AP)
7 af 8 Det Tredje Rige, som nazisterne kaldte det nazistisk regerede Tyskland i perioden 1933-45, der fulgte efter Weimarrepublikken. (Grafik: Mikkel Lund)
8 af 8 Historien om et forsvundet nazitog fyldt med rigdomme lever i bedste velgående. Nu er toget måske endelig blevet fundet (Foto: AP)
49 kommentarer
Vis kommentarer