Annonce:
Annonce:

Russisk ambassade advarer om krig: Trump overskrider rød linje

Den russiske ambassade i London skrev i går om muligheden for en regulær krig med Donald Trump

Foto: AP
Foto: AP
Annonce:
Følg Samfund

Tidligt fredag morgen sendte to amerikanske krigsskibe på direkte ordrer fra præsident Trump 59 tomahawk krydsermissiler ned over den syriske præsident Bashar al-Assads Shayrat-flybase i Homs-provinsen.

Angrebet kom i kølvandet på et kemisk angreb på civile i Idlib-provinsen, som amerikanerne påstår den forhadte syriske præsident iværksatte fra netop Shayrat-flybase, der også blev benyttet af Syriens allierede Rusland.

Shayrat-flybase i Homs-provinsen. Under et døgn efter Trumps angreb, blev det rapporteret at fly igen brugte luftbasen. Foto: Pentagon
Shayrat-flybase i Homs-provinsen. Under et døgn efter Trumps angreb, blev det rapporteret at fly igen brugte luftbasen. Foto: Pentagon

Nu taler russerne om krig!
Trumps missilangreb har fået russerne op i det røde felt. Søndag aften udsendte Syrien, Rusland, Iran og den libanesiske Hizbollah-milits.

- Den amerikanske aggression over for Syrien er en overskridelse af røde linjer. Fra nu af vil vi reagere med magt på enhver aggression eller enhver overskridelse af røde linjer - uanset hvem det er, lyder det i en fælles udtalelse fra de fire allierede.

Annonce:

Samtidig udsendte den russiske ambassade i London søndag aften et tweet, hvor de spekulerer i Trumps evner som leder i krigstid.

- Hvis G7 ultimatum til Rusland bringer os ud i en reel krig, hvordan er din tillid til Donald Trump som krigsfører og Boris Johnson (Storbritanniens udenrigsminister, red.) som hans løjtnant, spørger russerne i et af flere tweets, der kredser om muligheden for en reel militær konfrontation mellem Rusland, Syrien, Iran og Hizbollah på den ene side og USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Danmark med flere på den anden.

Putin klar til gengældelse
I forlængelse af den ophedede retorik og fredagens angreb har Ekstra Bladet kontaktet ekspert i international politik og sikkerhed i Mellemøsten, Helle Malmvig.

Eksperten fra Dansk Institut for Internationale Studier ser de seneste dages udvikling som en klar optrapning af den stadigt eskalerende konflikt mellem USA og Rusland, der ellers var blevet spået en optøning efter Trump blev valgt som USA's 45. præsident.

Annonce:

- Hvad er det for nogle røde linjer Rusland og dets allierede mener, USA har overskredet?

- De røde linjer, som russerne taler om, har ikke tidligere været meldt ud. Der er gået lidt inflation i begrebet. Normalt melder man sine røde linjer ud på forhånd til sin modstander og siger, der vil være konsekvenser, hvis I overtræder dem. Det ville give en legitim grund til gengældelse. Her har man meldt dem ud på bagkant, og derfor skal man ikke forvente gengældelse nu og her, siger Helle Malmvig.

I stedet har russerne nu gjort det klart, at en eventuel gentagelse af Trumps angreb, vil føre til en militær reaktion fra den russiske alliance.

I seng med Assad
Som direkte modsvar har russerne afbrudt kontakten med den amerikanske militær kommando i Syrien. Samtidig har man sendt fregatten Admiral Grigorovich afsted mod Syrien.

Fregatten kan rumme omkring 200 mand og er udstyret med krydsermissiler.

Den russiske fregat Admiral Grogorovich er i stand til at affyre Kalibr krydsermissiler. Det har tidligere gjort tjeneste udfor Syriens kyst. Nu er det sendt tilbage. Her affyrer det en af sine krydsermissiler. Foto: AP
Den russiske fregat Admiral Grogorovich er i stand til at affyre Kalibr krydsermissiler. Det har tidligere gjort tjeneste udfor Syriens kyst. Nu er det sendt tilbage. Her affyrer det en af sine krydsermissiler. Foto: AP

Annonce:

Samtidig har man oprettet den fælles russisk/syriske militærkommando, der ifølge Helle Malmvig ikke tidligere har været omtalt som en decideret enhed.

- Den seneste tid har der været tvivl om, hvor meget Putin ville holde hånden over Bashar al-Assad, men med de seneste udmeldinger er Putin og Assad rykket tæt sammen.

- Hvad sker der, hvis Rusland og allierede kommer på kollisionskurs med USA i forhold til os her i Danmark?

- Jeg tror ikke, vi skal forestille os en krig mellem USA og Rusland. Det er der ingen af dem, der er interesserede i. Men Syrien er blevet til en stedfortræderkrig mellem Rusland og USA. Hvis USA gør alvor af truslen om at smide Assad på porten, og fordi Danmark i forvejen er involveret i kampene i Syrien, vil amerikanerne formentlig også spørge Danmark om, hvorvidt vi vil være med i en sådan mission eller indgreb. Men der er vi ikke endnu, understreger Helle Malmvig.

Senere i dag mødes Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA i Italien i forbindelse med det stort planlagte G7 topmøde.

Annonce:

Her forventes det, at den seneste udvikling i konflikten i Syrien står høj på dagsordenen.

Smid nogle flere missiler: Længe siden vi har haft en rigtig krig

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: