Russisk ambassadør: Polen var også skyld i verdenskrig

Ruslands ambassadør i Warszawa har vakt voldsom harme med en provokerende udlægning af Anden Verdenskrig

Den russiske ambassadør i Polen har udløst et ramaskrig i Warszawa med udtalelser om, at polakkerne selv var delvist skyld i Anden Verdenskrig, hvilket er uhørt for landets befolkning, der opfatter sig som krigens største offer.

Ambassadør Sergej Andreev siger, at Polen, som mistede den forholdsmæssigt største del af sin befolkningen under krigen, var med til at blokere for dannelsen af en anti-nazistisk koalition, og "derfor er medansvarlig for Anden Verdenskrig."

Ambassadøren siger også, at det var berettiget, at den sovjetiske invasion af Polen fandt sted, efter at Stalin og Hitler hemmeligt indgik en aftale om at dele landet mellem sig.

- Det var en garanti for Sovjetunionens sikkerhed, udtaler Sergej Andreev, som også siger, at Ruslands nedkæmpelse af Polen efter krigen var motiveret af behovet for at have "et venligsindet land ved dets grænser.

Polens udenrigsministerium reagerer meget skarpt på udtalelserne.

- Denne udlægning, der kommer fra den højeste officielle repræsentant for den russiske stat i Polen, er en udfordring af den historiske sandhed, og den fremmaner nogle af de mest løgnagtige tolkninger af det, der skete, og som det blev udlagt i den stalinistiske og kommunistiske epoke, hedder det i en erklæring fra Udenrigsministeriet i Warszawa.

Warszawa går også skarpt i rette med, hvad det kalder ambassadørens forsøg på at retfærdiggøre russernes anholdelser, deportationer og henrettelser af polakker.

- Vi anser dette for at være mangel på respekt for mindet om dem, der blev ofre for det hemmelige politi, NKVD's, forbrydelser, og som blev udført efter ordre fra de højeste sovjetiske myndigheder, hedder det i den polske erklæring.

Op mod seks millioner polakker - heraf over tre millioner jøder - blev dræbt under krigen, hvilket var over en sjettedel af den samlede befolkning.

Over 200.000 polske soldater blev sendt til lejre i Sibirien, efter at Den Røde hær invaderede landet. Den Røde Hær dræbte næsten 22.000 polske officerer ved en massakre i Katyn. Helt frem til Berlinmurens fald i 1989 gav styret i Moskva nazisterne skylden for massakren.