Russisk general med voldsomt angreb: De er terrorister

Den syriske nødhjælpsgruppe De Hvide Hjelme beskyldes af russisk topgeneral for at forsøge at iscenesætte gasangrebet i Douma. Imens holder hele verden vejret, mens britiske ubåde bevæbnet med tomahawk-missiler er på vej mod Syrien, og Trump truer med bombardementer

Lørdag 7. april blev den syriske by Douma udsat for et luftangreb, hvor mindst 40 mennesker blev dræbt. Men det var ikke kun eksplosionen, der var dræbende.

I timerne efter angrebet blev hundredvis af mennesker syge. Ifølge WHO har man registreret omkring 500 personer, der har symptomer på at have været udsat for et kemisk giftangreb.

Assad-regimets tropper er blevet beskyldt for at stå bag, men både Assad og landets nære allierede Rusland afviser pure at have brugt kemiske våben mod den oprørskontrollerede by og områdets civile.

Den russiske ambassadør i Libanon, Alexander Zasypkin, har pustet yderligere til krisen mellem Rusland og USA: I et med den Hezbollah-ejede tv-station al-Manar tv sagde Zasypkin, at 'hvis et amerikansk missilangreb finder sted, så vil vi - med mandat fra både Vladimir Putin og Ruslands militærchefer - skyde de amerikanske raketter ned, og endda også basen, de kommer fra'.
Den russiske ambassadør i Libanon, Alexander Zasypkin, har pustet yderligere til krisen mellem Rusland og USA: I et med den Hezbollah-ejede tv-station al-Manar tv sagde Zasypkin, at 'hvis et amerikansk missilangreb finder sted, så vil vi - med mandat fra både Vladimir Putin og Ruslands militærchefer - skyde de amerikanske raketter ned, og endda også basen, de kommer fra'.

Storbritanniens premierminister Theresa May. FOTO: AP Samfund Major om Mays ubåde: - Det er sidste chance

Ikke tættere på tredje verdenskrig siden Cubakrisen
Som modsvar har Storbritannien beordret ubåde bevæbnet med tomahawk-missiler til at gå i stilling ved Syriens kyst, mens Donald Trump på Twitter har svoret at sende 'nydelige, nye, kloge' missiler mod Syrien.

Artikel fortsætter under billedet...

Ofre for giftangrebet behandles. Foto: AP
Ofre for giftangrebet behandles. Foto: AP

Rusland har svoret at beskytte sin syriske allierede og det kan bringe USA og Rusland i en direkte væbnet konflikt med hinanden. Eksperter har de seneste dage kaldt den opståede krise for den værste siden Cubakrisen i 1962.

Det fik onsdag en højtstående russisk generalløjtnant til at komme med en overraskende forklaring på giftangrebet.

Her ses den ukendte russiske ambassadør, der har startet en kolossal krise mellem Rusland og USA (Foto: AP) Krig & katastrofer Kolossal missil-krise: Her er manden, der startede det hele

Russerne: Nødhjælpsarbejdere står bag
Til det statsfinansierede russiske nyhedsbureau TASS anklager generalen den syriske nødhjælpsorganisation De Hvide Hjelme for at stå bag angrebet og manipulere beviserne.

- Det er et sidste forsøg på at iscenesætte et kemisk angreb i Østgouhta. De berygtede 'De Hvide Hjelme', der opererer som en del af terroristgrupper, iscenesatte og filmede et kemisk våbenangreb på civile i byen Douma, tordner generalløjtnant Viktor Poznikhir.

Generalløjtnanten tilføjer til det statskontrollerede nyhedsbureau, at terroristerne fra De Hvide Hjelme har fejlet i at forfalske det kemiske angreb, som internationale aktører ellers er enige om, har fundet sted.

Frivillige for nødhjælpsgruppen De Hvide Hjelme i aktion i Syrien. Fotoet er offentliggjort 20. februar 2018, og taget i Ghouta-privensen. Foto: Ritzau/Scanpix
Frivillige for nødhjælpsgruppen De Hvide Hjelme i aktion i Syrien. Fotoet er offentliggjort 20. februar 2018, og taget i Ghouta-privensen. Foto: Ritzau/Scanpix

Trump er klar til at angribe Assad-regimet, vurderer ekspert. Foto: Ap/Evan Vucci Politik Putin og Trump på kollisionskurs: Historisk tæt på ødelæggende konflikt

- Under de humanitære operationer har de illegale bevæbnede grupper i Østghouta insisterende forsøgt at organisere provokationer, der blandt andet involverer den påståede anvendelse af giftige kemikalier for herefter at skyde skylden for brugen af de kemiske våben på de syriske styrker, lyder det fra Viktor Poznikhir.

Ifølge generalløjtnanten er der blevet fundet flere fabrikker, hvor oprørere har forsøgt at armere våben med kemiske stoffer. Han tilføjer, at disse fabrikker indtil nu er blevet opdaget og destrueret af syriske styrker i samarbejde med russerne.

- Det er ren propaganda

Generalløjtnantens udlægning af sagen, er dog ikke andet end propaganda og forsøg på at miskreditere en organisation, der har kritiseret og dokumenteret Ruslands krigsforbrydelser i Syrien.

Sådan lyder det fra den danske journalist Nageib Khaja, der har lavet dokumentarfilmen 'Syria White Helmets' og flere gange være vidne til De Hvide Hjelmes nødhjælpsarbejde og kamp for at redde liv i kampzonerne rundt omkring i Syrien.

- De er nødhjælpsarbejdere og nogle af de mest troværdige øjenvidner, man kan have i Syrien, fordi det er en organisation, der rykker hen, hvor der er luftbombardementer og artilleriangreb. De har kameraer fast på deres hjelme og det meste af deres arbejde bliver dokumenteret, forklarer Nagieb Khaja, der til sin dokumentar igennem knap to uger fulgte nødhjælpsorganisationens arbejde på nærmeste hold i Syrien.

- Russerne anklager De Hvide Hjelme for at være terrorister, fordi de opererer i oprørskontrollerede områder, hvor blandt andet Al Qaeda også har autoriteten. Men det giver ingen mening. Der er mange NGO'er, der får lov at udføre humanitært arbejde i de oprørskontrollerede områder i Syrien.

Ekstremt modige
De Hvide Hjelme opstod i kølvandet på borgerkrigen, der har hærget i Syrien siden 2011. Da beredskabet og brandvæsnet holdt op med at eksistere efter oprørerne indtog store områder i landet, dannede frivillige De Hvide Hjelme for fortsat at kunne yde livreddende hjælp i de krigshærgede områder.

Efterfølgende er De Hvide Hjelme blevet en velorganiseret nødhjælpsorganisation, der blandt andet er støttet af Storbritannien, Danmark og Tyrkiet.

- De er meget modige og idealistiske. De rykker ud i områder, der bliver bombarderet i et af verdens mest krigshærgede lande. Det på trods af, at det er dokumenteret, hvordan russerne og det syriske regime vender tilbage til områder, de nyligt har bombet, og bomber igen, siger Nagieb Khaja.

Imens venter hele verden på, hvilket modsvar USA og Vesten vil komme med på det kemiske angreb, som Trump har svoret at hævne.