Annonce:
Annonce:

Russisk raket driller flytrafikken: Her er DMIs nye vejr-våben

Danske DMI spiller en central rolle i forbindelse med ESA-satellitten Sentinel 3s fremtid. Dele af opsendelses raketten forventes at styrte ned nær Grønland

Se opsendelsen her (Video: AP)
Annonce:
Følg Samfund

En russisk-europæiske sattelitopsendelse skabte tidligere i dag overskrifter, da de danske og islandske luftfartsmyndigheder i en kortfattet meddelelse til piloter i Grønland og Canada oplyste, at russisk missilnedfaldt muligvis ville ramme et område mellem den dansk-canadiske grænse ved Baffinbugten ved nordvest Grønland.

Mystisk raket fra Rusland: Nedfald kan ramme dansk luftrum

Fra i aften til i morgen aften advarer luftfartsmyndighederne om at flyve i området ved Baffinbugten.

Forsvarsministeriet kunne efterfølgende oplyse til den brede offentlighed, at nedfaldet var en del af en fælles russisk-europæisk sattellitopsendelse, der klokken 18.57 dansk tid sendes af sted fra den russiske kosmodron Plesetsk 800 km nord for Moskva.


Herfra afsendes den 29-meter høje Rokot-raket mod det ydre rum og med sig bringer den en sattelit fra det Europæiske Rumagentur ESA, der har et særligt dansk islæt.

Annonce:

DMI med i russisk raket
Sentinel 3, som satellitten kaldes, sendes efter planen i kredsløb om jorden og skal i fremtiden levere en række data til danske og internationale klima- og vejrforskere.

Dataen skal blandt andet gøre DMI i stand til i fremtiden at levere bedre og mere præcise vejrudsigter til danskerne.

Det forklarer isforsker Gorm Dybkær fra DMI, der spiller en central rolle i forbindelse med satelitopsendelsen.

- Sentinel 3 har rafinerede måleinstrumenter med, der er mere præcist kan give os date på overflade temperaturer på indlandsisen og Nordatlanten, siger Gorm Dybkær til Ekstra Bladet.

Havtemperaturer påvirker vejret
Temperaturmålingerne kan meteorologerne bruge til at lave mere præcise vejrmodeller, der danner baggrund for vejrudsigterne.

Annonce:

Sentinel 3 er spækket med udstyr (Foto: DMI/ESA)
Sentinel 3 er spækket med udstyr (Foto: DMI/ESA)

- Lige nu bruger vi blandt andet en række stationære målestationer på Grønland og i Nordatlanten til at fortælle om overflade temperaturen, men der er i nogle tilfælde flere hundrede kilometer i mellem og derfor må vi sjusse os frem til, hvad temperaturerne er i de områder, hvor der ikke er nogle målinger. Det kan Sentinel 3 hjælpe med at forbedre, forklarer Gorm Dybkær og uddyber:

- Hvis du putter skidt ind i en vejrmodel, kommer der skidt ud af vejrmodellen i den anden ende. Nu kommer vi til at komme bedre data i vejrmodellen og det giver mere præcise vejrudsigter, forklarer Gorm Dybkær.

Klar til grillvejret
Men selvom satelitten sendes i kredsløb i aftentimerne dansk tid, går der flere uger, før DMI begynder at modtage data fra Sentinel 3.

I første omgang skal det avancerede måleudstyr indstilles og testes af DMIs eksperter.

Derfor forventer man først, at man vil kunne begynde at bruge målinger fra satellitten til at lave vejrudsigter til danskerne op til grillsæsonen.

Annonce:

- Der går omkring et halvt år før vi kan lave målinger ved hjælp af data fra satelitten og de kommer ikke til med et trylleslag at forbedre vejrmodellerne dramatisk. Der er tale om små skridt hele tiden, men der er ingen tvivl om, at vejrudsigterne i fremtiden vil blive lidt mere præcise på grund af målingerne fra Sentinel 3, siger Gorm Dybkær.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: