Ryanair afviser falsk kampagne: Ingen flygtningefly til Danmark

Flere medier i både Danmark og resten af Europa skrev historien om, at Ryanair ville sende flygtninge med fly til Danmark, men historien er det pure opspind

Det går nogle gange stærk i medieland - lidt for stærkt.

Onsdag eftermiddag skrev flere medier i både Danmark og i udlandet, at at iværksatte en såkaldt RyanFair-kampagne, der skal hjælpe flygtninge fra Ungarn, Grækenland, Slovakiet og Montenegro videre til den vestlige del af Europa. Heriblandt København.

Men historien er falsk. Det bekræfter Ryanair over for Ekstra Bladet.

- De ting som Kenny Jacobs er citeret for er det pureste opspind, og der er ingen sandhed i disse påstande overhovedet, siger en pressemedarbejder hos Ryanair til Ekstra Bladet.

På hjemmesiden ryanfair.org er offentliggjort en pressemeddelelse, hvor firmaets såkaldte chief marketing officer Kenny Jacobs var citeret for at sige følgende:

- Vi står over for den største humanitære nødsituation i vores tid og derfor lancerer vi vores mission: Vi vil gøre det tilgængeligt for masserne at flyve videre i Europa. Vi har besluttet at gøre vores ruter fra Grækenland og Østeuropa tilgængelig for flygtninge.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Sådan ser den falske pressemeddelse ud
Foto: Sådan ser den falske pressemeddelse ud

Både TV2 og BT faldt i fælden ligesom mange andre store internationale medier. Heriblandt det tyske nyhedsbureau DPA, der allerede har været ude på Twitter og beklage historien.

Kæmpe bøder
Ifølge den falske pressemeddelelse skulle kampagnen starte d. 12 oktober, hvor der skulle have været fly fra Budapest direkte til København.

Men det ville ikke blive billigt for flysselskabet. EU's regler om menneskesmugling betyder, at det er ulovligt at transportere flygtninge fra et medlemsland til et andet. Det lovbrud kunne have kostet op mod 3000 euro (22379 danske kroner red.) pr. passager.

Men ifølge den falske pressemeddelelse havde Ryanair taget højde for det problem

- Vi vil dække alle bødeomkostningerne, fordi vi ønsker at give vores lille bidrag til de flygtninge, der lider, står der i pressemeddelsen.