Ryanairs kabinepersonale i flere lande vil strejke sidst i juli

25. og 26. juli bliver Ryanair ramt af en omfattende strejke blandt kabinepersonalet i Sydeuropa.

Det er ikke første gang, at der er kritik af Ryanairs behandling af de ansatte. I København blev det irske luftfartsselskab boykottet og beskyldt for at lave social dumping. Video: LocalEyes
Følg Samfund

Bliver du berørt, eller har du et tip? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Kabinepersonalet hos lavprisflyselskabet Ryanair varsler strejke 25. og 26. juli i flere lande. Det oplyser de ansattes fagforeninger ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ansatte hos Ryanair i Italien varsler 24-timers strejke 25. juli, mens kabinepersonale i Spanien, Portugal og Belgien strejker i 48 timer 25. og 26. juli.

Det sker, efter at repræsentanter for kabinepersonalet har præsenteret ledelsen for en række krav til forbedring af arbejdsforhold.

Ifølge Flyvebranchens Personale Union (FPU) i Danmark vil strejken ramme flytrafikken hårdt og kan også ramme danske afgange.

- Det her er et udtryk for frustration fra personalets side om, at nu har der været meget snak, men ikke noget action. Så nu siger de nok er nok.

- De vil se handling fra ledelsens side. Få lavet en overenskomst i stedet for bare at snakke om tingene, siger næstformand i FPU Anders Mark Jensen.

Ryanair lander godt regnskabsår trods 20.000 aflysninger

Repræsentanter for Ryanairs stewardesser og andet kabinepersonale har været samlet i to dage i Dublin, hvor der er formuleret en række fælles krav til ledelsen.

På listen er blandt andet fair aflønning, anerkendelse af national lovgivning i ansættelseskontrakter, fair pensioner og et stop for egenbetaling af mad, vand og uniformer.

Anders Mark Jensen var med i Dublin som rådgiver og støtte. Han mener, at de ansatte i Ryanair får alt for lidt i løn, at de er udsat for urealistisk krav til salg i kabinen, ligesom der er store problemer med deres ansættelsesforhold.

FPU organiserer blandt andet piloter ansat i Ryanair. Lavprisselskabet har dog ingen ansatte i Danmark, hvor selskabet ikke har en base.

Flypassager hoppede ud på vingen: Nu forklarer han hvorfor

Ryanair, der kendt for lave billetpriser og tilsvarende lave lønninger til de ansatte, forsøgte under stor bevågenhed at etablere sig i Danmark i 2015.

Men selskabet trak sig igen efter voldsomme protester fra fagforeningerne, fordi selskabet ikke vil indgå overenskomster.

Ryanairs topchef, Michael O'Leary, har kategorisk nægtet at indgå aftaler med fagforeninger i de lande, hvor selskabet åbner baser.

Men topchefen har ellers i slutningen af sidste år og i starten af i år meldt ud, at han nu vil anerkende fagforeningerne.

Det er dog blevet ved snakken, mener kabinepersonalet og piloterne, der derfor ifølge FPU varsler strejker.

Bliver du berørt, eller har du et tip? Skriv en sms til 1224 (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind