Ryanairs kontrakter er ulovlige i Danmark

Det irske flyselskab forbyder ansatte at udtale sig om deres løn. Det er ulovligt at give lønmodtagere i Danmark sådan en mundkurv, fastslår to eksperter. Ryanair har ingen kommentar.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Alle i Ryanair lige fra stewardesser til cheferne må intet fortælle om, hvor lidt eller hvor meget de får i løn. Det fremgår af ansættelseskontrakter, som Avisen.dk er i besiddelse af.
I Danmark er det et klart brud på lovgivningen at give ansatte mundkurv på i forhold til løn, lyder det fra to uafhængige juridiske eksperter.
I Danmark har alle lønmodtagere nemlig lovens ord for, at de må oplyse om, hvad der ryger ind på lønkontoen, hvis de har lyst.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen giver Ryanair en irsk krammer
Netop lønnen til stewardesser og piloter hos Ryanair er et helt centralt stridspunkt i den kontrovers, som fagbevægelsen har kørende med Ryanair. En kontrovers der når et foreløbigt højdepunkt i Arbejdsretten på mandag.

Den går ikke i Danmark
Stewardesser og piloter, der arbejder for Ryanair, har hver især en ansættelseskontrakt, der er stemplet 'strengt fortrolig'. Dermed bliver det forbudt for de ansatte at fortælle andre om den løn og de arbejdsvilkår, der er beskrevet i kontrakten.
Men den går ikke for de piloter og stewardesser, der arbejder for Ryanair og bor i Danmark. Det fremgår klart af loven om ligeløn, at enhver må oplyse om sin løn.

LÆS OGSÅ: Afsløring: så lidt tilbyder Ryanair stewardesser i København
Det er sågar understreget i loven, at man ikke kan pålægge ansatte at holde mund om deres løn ved at få dem til at skrive under på en klausul om fortrolighed.
Ekspert i lovgivningen om ligestilling og specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder, jurist Kirsten Precht, er klar i mælet.
- Hvis Ligelønsloven finder anvendelse, er det ulovligt at pålægge ansatte, at de ikke må oplyse om deres løn, siger Kirsten Precht til Avisen.dk.
En fuldstændig ens vurdering har en anden ekspert.
- Såfremt kontrakten tilsigter at afskære den ansatte fra at videregive oplysninger om sin løn, er den i klar strid med Ligelønsloven. For at kunne værne om principperne om ligeløn har enhver ansat i Danmark ret til at oplyse andre om sin løn, forklarer advokat og partner i SJ Law Arvid Andersen, der er ekspert i ansættelsesret.

"Alle behandles lige dårligt"
Fagbevægelsen mener, at Ryanair byder stewardesser en helt urimelig lav løn og elendige vilkår. Af samme grund er fagbevægelsen parat til at lamme Ryanair i Danmark inden månedens udgang.
For fagbevægelsen er det derfor ikke en ligegyldig detalje, at Ryanair via sine kontrakter afskærer ansatte fra at oplyse om deres løn. Det mener næstformand i LO-fagbevægelsen, Lizette Risgaard.
- Vi hverken kan eller vil acceptere, at ansatte ikke må oplyse nogen om deres løn, siger Lizette Risgaard.

LÆS OGSÅ: Ryanair om danske pensions-millioner: Skidt pyt!

Hun forklarer, at åbenhed om løn er vigtigt både for at fremme ligestilling og hindre uretfærdigheder mellem medarbejdere uanset køn.
- Der er rigtigt mange steder, man ikke taler om løn. Vi ved ellers, at når først det kommer frem i lyset, så viser det sig ofte, at der er store forskelle, som der ikke er noget belæg for, siger Lizette Risgaard.
Adspurgt om Ryanairs mundkurv i forhold til løn har noget med ligeløn at gøre, svarer hun:
- Det her handler om ligeløn på den måde, at uanset om du er mand eller kvinde i Ryanair, så bliver du behandlet lige dårligt.
Stewardesser der arbejder i Ryanairs fly går i nogle tilfælde for en løn på under 10.000 kroner om måneden.

Ryanair kan være lidt undskyldt
Lidt undskyldt kan Ryanair være i forhold til sine kontrakter. Det vurderer Lizette Risgaard og siger:
- Hvis man nu skal prøve at være flink, så handler det måske for Ryanair om, at de bruger en standardkontrakt for ansatte i Europa. Nu ønsker de så at operere fra dansk grund, og derfor må de ansatte være underlagt dansk lovgivning. Det håber vi at få stadfæstet i Arbejdsretten.

LÆS OGSÅ: ”Ryanair tvinger ikke nogen: Lev med det socialister”
Ryanair påstår konsekvent, at selv om kabinepersonale og piloter bor og arbejder ud fra Danmark, så arbejder de i Irland. Årsag: Ryanairs fly er indregistreret i Irland. Spørgsmålet om Ryanairs ansatte er under dansk eller irsk lov er helt afgørende i sagen i Arbejdsretten.

Ryanair: Ingen kommentar
Avisen.dk har bedt Ryanair om en kommentar til, at Europas største flyselskab med sine kontrakter angiveligt ikke lever op til dansk lovgivning. Men Ryanair vil ikke forholde sig til det. Flyselskabets presseafdeling henviser til, at man ikke udtaler sig om juridiske spørgsmål, så længe der kører sager som den i Arbejdsretten.
Ryanair skriver dog følgende til Avisen.dk:
- Ryanair lever fuldt og helt op til al EU-lovgivning, og Ryanairs piloter og kabinepersonale nyder høj løn, jobsikkerhed og har allerede en kollektiv aftale med Ryanair.

38 kommentarer
Vis kommentarer