Ryanairs lukning vil halvere passagertal i Billund

Ryanairs forventede baselukning i Billund giver færre ruter. Selskabets årlige passagertal vil blive halveret fra 700.000 til over 300.000, oplyser selskabet

(Foto: AP/Shawn Pogatchnik)
(Foto: AP/Shawn Pogatchnik)

Ryanairs forventede baselukning i Billund betyder færre ruter ud af den jyske lufthavn.

Samtidig vil selskabets årlige passagertal blive halveret fra 700.000 til lidt over 300.000, oplyser selskabet ved et pressemøde på hotel Propellen i Billund.

Ryanair havde på forhånd varslet, at basen i Billund skulle lukkes ned natten mellem fredag 17. juli og lørdag 18., hvis ikke fagbevægelsen afvarsler sin lovlige blokade mod selskabet.

To af luftfartsselskabets tre fly på basen i Billund skal flyttes til lufthavnen Stansted i London, mens det tredje flyttes til den irske hovedstad, Dublin.

Samtidig agter Ryanair at lukke to af selskabets 14 sommerruter fra Billund. Det gælder ruterne til Korfu og Venedig. De øvrige 12 ruter bliver vendt om, så det bliver betjent fra den modsatte destination.

Tre af selskabets fire vinterruter bliver også lukket. Det gælder Malaga, Tenerife og Budapest.

Se også: Ryanair bekræfter: Vi flytter vores base ud af København

Frygter for Billunds fremtid

Lukningen kan få store konsekvenser for Billund Lufthavn, vurderer Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

- Jeg frygter for Billund på længere sigt. For Ryanair vil formentligt nedprioritere dem endnu mere. Det er noget af en mavepuster lige pludselig at miste 10 procent over natten, siger han.

Andre flyselskaber vil således ikke hive lige så mange passagerer med som Ryanair.

- Det kalder på god ledelse, og der skal hentes nogle planer frem fra skuffen, så man kan lokke andre aktører til. Men det er ingen nem opgave.

Lukningen af baserne i København og Billund bliver en dyr fornøjelse for Ryanair, når de vil fortsætte de billige flyvninger. Alligevel er der stadig penge at tjene på det, er Jacob Pedersen sikker på.

- Det kan de godt. Ryanair flyver ingen vegne uden at kunne tjene på det. Det er helt sikkert, siger han.

Hundredevis af ansatte mister job

Baselukning i Billund vil i øvrigt mindst koste 300-400 job ifølge Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson

- Med 700.000 passagerer i Billund skaber vi i omegnen af 700 job. Når vi skærer ned til det halve, betyder det, at der forsvinder 300-400 afledte job ud over Ryanairs eget personale, siger Eddie Wilson.

Lukningerne træder i kraft, medmindre fagbevægelsen dropper sin varslede konflikt. Det irske luftfartsselskab har givet en tidsfrist til onsdag klokken 17 til at aflyse den bebudede blokade.

Arbejdsretten fastslog 1. juli, at fagbevægelsen lovligt kan varsle og iværksætte en konflikt til støtte for kravet om en overenskomst for piloter og besætningsmedlemmer på Ryanairs baser.

I alt har lufthavnen i Billund omkring 2,8 millioner passagerer om året.

334 kommentarer
Vis kommentarer