Rygning uddør: Det smadrer fællesskabet

Forskere peger på, at rygningen snart har set sine sidste dage herhjemme. At rygningen bliver ved at at være et så udskældt emne, kan kan det få knap så gode konsekvenser. Se indslaget nedenfor

Hvilke konsekvenser det har, når rygerne føler sig udstødt? Se indslaget her

Det er nu 20 år siden, det første rygeforbud i Danmark blev indført, og ifølge Kristeligt Dagblad vil rygning får aldrig en renæssance i herhjemme.

Siden første rygeforbud er restriktionerne kun blevet flere. Omkring hver sjette person i Danmark ryger, men flere og flere oplever, at stederne, hvor de må ryge, bliver stadigt færre, og andelen af rygere er hvert år stadigt faldende.

Antallet af danske rygere er faldet dramatisk siden 2010. (Polfoto) Sundhed Så mange rygere er der i din kommune - se kortet
Forbuddene har fast tag i os - faktisk så fast, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se en generation af ikke-rygere, mener Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i politiske forebyggelsesstrategier mod rygning.

- Rygning er faldet med cirka en procent om året. Fortsætter det sådan, vil antallet af rygere inden for 15-20 år være nede på nul, siger Finn Diderichsen til Kristeligt Dagblad.

Rygning på lånt tid
En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver fjerde virksomhed har totalt rygeforbud på matriklen. Det er næsten en fordobling siden 2009. Samtidig viser undersøgelsen, at langt de fleste virksomheder forventer, at det totale rygeforbud vil blive mere udbredt.

Helle Lundsgaard er livsstilsekspert med speciale i blandt andet arbejdsliv. Hun mener, at udviklingen på arbejdspladserne er helt i tråd med tidsånden, og at mange også ændrer den private adfærd tilsvarende. For eksempel ved at gå ud af deres eget hjem, når de ryger.

- Rygerne har vidst, at de levede på lånt tid. De har haft rigtig mange år til at vænne sig til det. Man kan nærmere undre sig over, at så mange arbejdspladser tillader rygning, har hun tidligere sagt til Ekstra Bladet

(Foto: Jesper Stormly Hansen) Samfund Nu er det snart slut med at ryge på job - også udendørs

Men selvom flere har armene i vejret over den hyppigere indgriben over for rygere, så er der andre, der er mere skeptiske. Det at få flere og flere til at kvitte smøgerne kan nemlig have en social konsekvens.

Se indslaget ovenfor - mener du, at rygeforbuddet er gået for vidt?

Johan Peter Paludan er fremtidsforsker inden for blandt andet sundhedsområdet og tidligere direktør for Institut for Fremtidsforskning. Han mener også, at rygningens fremtid hviler på et meget vaklende eksistensgrundlag.

- Med tiden vil der stort set ikke være nogen rygere. De få, der er tilbage, vil kun findes i små enklaver og overleve som subkultur. Her vil de ryge i smug, fordi det mange steder er forbudt, socialt uacceptabelt og nærmest kriminaliseret, siger Johan Peter Paludan til Kristeligt Dagblad.

Ekstra Bladet tog ud for at tage temperaturen på rygerne. Der er flere, der mener, at rygning skal hilses mere velkomment, og som langt fra tror på, at rygernes sidste dage er i sigte.

Se indslaget her.

166 kommentarer
Vis kommentarer