Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ryk direkte på institution: Se fængslernes nye navne

Statsfængsler og arresthuse er forældede ord ifølge Kriminalforsorgen, og arrestforvareren har fået titlen institutionschef knyttet til sit visitkort

(Foto: Jesper Nørgaard Sørensen)
(Foto: Jesper Nørgaard Sørensen)

Jyderup Statsfængsel hedder ikke længere Jyderup Statsfængsel.

Og Anstalten ved Herstedvester hedder heller ikke længere, hvad den tidligere gjorde.

Fremover kommer de to statsfængsler til at hedde Jyderup Fængsel og Herstedvester Fængsel.

Det fremgår af Kriminalforsorgens nye liste over fængsler og arrester.

Kriminalforsorgen har 1. marts ændret navnene på langt de fleste arresthuse og fængsler. Nu behøver fængslet ikke længere at blive kaldt for et fængsel. Når man er blevet idømt en straf-sanktion ved danske domstole, kan man i stedet nøjes med at fortælle, at man skal opholde sig på institution.

- Grunden til at man har lavet de nye navne, er at man har lavet en reorganisering, hvor 80 institutioner er blevet til 24, siger Sabrina Ejstrup Vig, der er presse-medarbejder hos Kriminalforsorgen.

Institution København
Der er indført fælles ledelse i 24 områder. Eksempelvis samles de tidligere arresthuse i Køge, Ringsted, Kalundborg, Holbæk og Roskilde nu under fællesbetegnelsen 'Institution Isefjord' med henvisning til Isefjorden, der kiler sig ned mellem Odsherred og Hornsherred midt i området.

Og Københavns Fængsler bliver nu til Vestre, Nytorv og Politigården Fængsler under fællesbetegnelsen Institution Københavns Fængsler.

- Der er fælles ledelse, og derfor er det også hensigtsmæssigt med fælles institutions-navne, siger Sabrina Ejstrup Vig.

Andre steder hedder det Institution Odense Å, Institution Lillebælt, Institution Omme Å eller Institution Vadehavet. Og så samles arresthusene i Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster, Nakskov og Maribo under betegnelsen Institution Bøgestrømmen.

Det hele har været sendt i høring hos de tidligere arrestforvarere, som nu skal tituleres institutionschefer.

Fængselsbetjente undres
Navneskiftene vækker ifølge Dagbladet Roskilde stærk undren blandt fængselsbetjente landet over.

- Medlemmerne er helt oppe og ringe. Folk undrer sig over de nye navne, for der er andre og mere jordnære ting, som Kriminalforsorgen burde tage sig af. Vi har et meget presset arbejdsmiljø, højt sygefravær og mangler mandskab flere steder, siger Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet, til Dagbladet.

Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby forsøger at få justitsminister Søren Pind (V) til at forholde sig til, om det er en god idé at smide 'arrest' og 'statsfængsel' ud. Desuden vil han konkret høre, hvad Pind mener om det nye navn til Statsfængslet i Østjylland, som nu hedder Institutionen Enner Mark.

- Synes I ikke selv, det lyder lidt fritidscenteragtigt med et navn som Institution Vadehavet? Et ophold i et af landets fængsler har vel intet med børnehaver eller fritidshjem at gøre?

- For at vise, at ledelsen er en fælles ledelse, er det nødvendigt med en lige så fælles betegnelse. Men det er jo ikke sådan, at man i daglig tale vil stoppe med at kalde det for fængsler eller arrester. Det hedder stadig Esbjerg Arrest og Tønder Arrest. Men nu hedder det også Esbjerg Arrest under Institution Vadehavet, forklarer Sabrina Ejstrup Vig til Ekstra Bladet.

Kilde: Kriminal Forsorgen

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen