S og DF: Kamp mod ekstreme imamer er blevet studiekreds

Haarder må sige farvel til de partier, som reelt ikke ønsker at sætte ind over for radikalisering, mener DF

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti gider ikke flere møder i kirke- og kulturminister Bertel Haarders "studiekreds" om antiradikalisering. Nu skal de partier, der reelt kan nå hinanden i en aftale, sætte sig alene til bordet og få en aftale i stand.

Sådan lyder det skarpt sat op fra Folketingets to største partier, efter at endnu et møde med samtlige Folketingets partier torsdag endte uden konkrete initiativer.

- Der er ikke kommet noget ud af det, og nu må jeg være helt ærlig og sige, at nu synes jeg simpelthen, det går for langsomt, siger Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen og tilføjer:

- Vi har i længere tid været bekendt med, at der er problemer, omkring nogle af moskeerne i Danmark.

- Men regeringen har sat sig selv i studiekreds i stedet for at finde de løsninger, der skal til for, at der kan lovgives inden sommer, siger Mette Frederiksen.

Uden at ville kritisere Bertel Haarder direkte opfordrer Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen også til, at forhandlingerne skal køres på en anden måde.

Hidtil har alle Folketingets partier deltaget i forhandlingerne, og det er meningen, at det skal fortsætte på den måde de kommende torsdage.

På Christiansborg er det sædvanlig praksis, at regeringen først undersøger muligheden for en bred aftale.

Men når der forhandles om emner, som tydeligt splitter Folketinget, så sker der normalt det, at nogle partier enten melder sig selv ud af forhandlingerne - eller bliver smidt - når det står klart, at det ikke er muligt at nå til enighed.

Det er den skillevej, man for længst har nået, mener DF:

- Det går for langsomt. Regeringen skal op i et højere gear, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen og tilføjer:

- Der sidder nogle partier ved bordet, som må gøre op med sig selv, om de vil bekæmpe islamisk ekstremisme.

Han mener, at blandt andre Enhedslisten, Alternativet og De Radikale reelt ikke er villige til at indgå en aftale, der vil få nogen effekt i forhold til at begrænse radikale islamister i at radikalisere unge i Danmark:

- Det er ved at udvikle sig til en studiekreds, siger Martin Henriksen.

Han mener, at Bertel Haarder må sige til partierne, at regeringen ønsker at finde et flertal for at afvise hadprædikanter ved grænsen. At man ønsker at kriminalisere ting, der foregår i visse trossamfund og om nødvendigt at tage statsborgerskabet fra folk.

- Hvis partierne så konstruktivt vil spille med på det, så er det fint. Hvis ikke, så er der ingen grund til, at de fortsat sidder med ved forhandlingsbordet, siger Martin Henriksen.

Bertel Haarder siger efter mødet:

- Hele næste møde vil vi bruge på de samme temaer, som vi har talt om i dag. Det er folkeoplysning, lokaleudleje og listen over, hvilke folk vi ikke vil have ind i landet, siger Bertel Haarder.

15 kommentarer
Vis kommentarer