S om æreskonflikter: Drop mørkesynet eller smut

Socialdemokraterne ser gerne, at  familier, der udøver æresvold, finder et andet land at bo i

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.
Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.
Følg Samfund

19-årige 'Vivian' blev truet på livet af af sin egen far, fordi hun ikke ville gifte sig med en 11 år ældre kurdisk forretningsmand.   

Derfor er hun lige nu på flugt fra sin familie og opholder sig på landets eneste sikrede opholdssted for æreskonflikter RED Safehouse - og hun er langt fra den eneste.

Flygtede fra tvangsægteskab: Far ville slå mig ihjel

Som Ekstra Bladet skriver i dag, så viser statistik fra 2014 over hovedårsagen til, at 247 unge kvinder henvendte sig til RED-Safehouse,  at hver fjerde havde været udsat for vold, 20 procent havde fået trusler fra deres familien, mens ni procent er blev truet med tvangsægteskab.

Og det får socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen helt op i det røde felt:

-  Det har ikke noget at gøre med den måde, man lever i Danmark  - og vores klare signal til de her forældre er også, at hvis de vil leve med et så forstokket mørkesyn i Danmark , så kan de lige så godt finde et andet land at bo i.

- Der må heller ikke herske nogen tvivl om, at vi i alle tilfælde står på pigernes og ofrenes side. Det er ikke dem, men deres forældre og familie, der har misforstået de spilleregler, der gælder i Danmark. Derfor skal vi også med alle midler forsøge at beskytte de unge mennesker, der oplever det her fuldstændige vanvid, siger hun. 

Unge rammes af vold og tvangsægteskab

Som det også fremgår af Ekstra Bladet i dag, så vurderer lederen af RED Safehouse, at det kun er én ud af ti af de unge kvinder, som stedet modtager, der vælger at gå til politiet, men det bør de gøre, opfordrer Trine Bramsen:  

- Vi har hævet strafferammen for den type sager og har i dag gode muligheder for at retsforfølge, hvilket vi også har set i en del sager, hvor forældre, der står bag æresvold og æresdrab, er blevet dømt.

- Derfor er vores budskab også til de unge, at det er dem, der har ret, og at de skal ikke tøve med at kontakte myndighederne, så skal vi selvfølgelig nok sørge for deres beskyttelse, siger hun.

I alt har Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter de seneste fire år registret 505 sager om æresrelaterede forbrydelser, men i samme periode har RED Safehouse og Landsorganisationen af KvindeKrisecentre (LOKK) modtaget flere tusinde henvendelser om alvorlige æreskonflikter.

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.