S: Tvang på bosteder er forkert - men kan være nødvendig

Af hensyn til sikkerheden kan der være behov for at bruge tvang over for psykiatriske patienter, siger S

Tvangsmedicinering og tvangsfiksering er som udgangspunkt forkert, lyder det fra Socialdemokraterne.

Alligevel vil partiets psykiatriordfører, Yildiz Akdogan (S), ikke afvise, at der kan være situationer, hvor det kan være nødvendigt at bruge tvang over for psykiatriske patienter.

- Men det første skridt må være at finde andre løsninger, så der ikke bliver behov for det, siger hun.

Danske Regioner foreslår en ny type institution, som lægger sig mellem det psykiatriske hospital og et bosted for at dæmme op for volden mod ansatte.

Formanden for regionerne, Bent Hansen (S), siger til Politiken, at der kan være beboere, som har brug for en mere "håndfast tilgang", og at personalet på de nye centre skal kunne bruge tvang overfor psykisk syge med misbrugsproblemer.

- Det er svært at sige ja til her og nu, for i udgangspunktet vil vi allerhelst af med tvang, siger Yildiz Akdogan.

- Men der kan være situationer, hvor det af hensyn til patienters egen sikkerhed og andre menneskers sikkerhed kan være nødvendigt at se på muligheden.

Psykisk syge bliver i dag behandlet på psykiatriske hospitaler og overført til enten egen bolig eller socialpsykiatriske bosteder, når de vurderes klar til det.

De seneste fire år er fem medarbejdere på bosteder blevet dræbt.

Derfor foreslår de faglige organisationer for socialrådgiverne, sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og socialpædagogerne, at man styrker samarbejdet mellem kommunerne, der driver de fleste bosteder og regionerne, som står for psykiatrien.

Oplægget præsenteres tirsdag for indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)

7 kommentarer
Vis kommentarer